Της Δώρας Χειράκη

Η 80ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής 4 Σεπτεμβρίου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και ανοίγει τις πύλες της το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, για να υποδεχτεί, έως τις 13 του μηνός που θα διαρκέσει, τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες της.

 

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο και παλαιότερο εκθεσιακό θεσμό της χώρας μας, με διεθνή ακτινοβολία και αποτελεί, διαχρονικά, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της οικονομικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου μας.

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr το επεισόδιο « Από την ιστορία της ΔΕΘ» της σειράς ντοκιμαντέρ «Η ΕΡΤ στη Βόρειο Ελλάδα» που προβλήθηκε στις 13/10/1980, με αφορμή την 45η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

ΔΕΘ_70053-001

Η εκπομπή-αφιέρωμα κάνει μια αναδρομή στην ιστορία του θεσμού από την ίδρυσή του.

Η Μαρία Χρηστίδου-Γερμανού, κόρη του εμπνευστή και ιδρυτή της ΔΕΘ, βουλευτή Νικόλαου Γερμανού, μιλάει για την ιδέα και τη διοργάνωση της 1ης έκθεσης στις 3 Οκτωβρίου 1926.

Διοικητικά στελέχη του θεσμού αναφέρονται στη δράση του ιδρυτικού συμβουλίου της Έκθεσης, στις πρώτες διοργανώσεις και στη συμβολή των πρώην προέδρων της, Διομήδη Βαρλαμίδη, Αν. Τσίτση, Ιωάννη Βελλίδη κ.ά.

Γίνεται αναφορά στις διοργανώσεις της προπολεμικής περιόδου, οι οποίες είχαν τη μορφή λαϊκής εμποροπανήγυρης, και στην ανανέωση και ισχυροποίηση της Έκθεσης των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών, οπότε προτάσσεται ο οικονομικός και εμπορικός της χαρακτήρας.

Η πρώτη μεταπολεμική έκθεση του 1951 και η χρονιά του 1977, που η ΔΕΘ μετατρέπεται από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Ανώνυμη Εταιρεία, αποτελούν σταθμούς στην ιστορία του θεσμού.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την επέκταση και τη βελτίωση των εγκαταστάσεων στο πέρασμα των χρόνων, παρέχοντας στοιχεία για τις ξένες κρατικές συμμετοχές, τους Έλληνες εκθέτες και τον αριθμό των επισκεπτών.

ΔΕΘ-70053-003

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις εκθέσεις από το 1976 και μετά, όπου τονίζεται το ενδιαφέρον της ΕΟΚ με ξεχωριστό περίπτερο, ενόψει της ελληνικής ένταξης, καθώς και στην καθιέρωση, από το 1960 και ύστερα,  πολιτιστικών εκδηλώσεων, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και του Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού.

Τη διαδρομή και την εξέλιξη της ΔΕΘ πλαισιώνει πλούσιο κινηματογραφικό αρχειακό υλικό με πλάνα από τους χώρους και στιγμιότυπα εγκαινίων μέχρι την 45η έκθεση του 1980.

Περιέχεται, επίσης, απόσπασμα συνέντευξης, το 1976, του τότε προέδρου της Έκθεσης Ιωάννη Βελλίδη.

 

 

Μοιράσου το άρθρο: