Κολυμπήστε με ασφάλεια (aud)

Οι εκατοντάδες παραλίες της χώρας μας, εκ των οποίων οι 395 είναι βραβευμένες με το βραβείο της Γαλάζιας Σημαίας, αποτελούν πόλο έλξης για τους λουόμενους, ξένους τουρίστες αλλά και Έλληνες, που σπεύδουν κάθε καλοκαίρι να πάρουν μια ανάσα δροσιάς και να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα.

Ωστόσο, η αύξηση του αριθμού πνιγμών παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, όπου η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία καταγράφει κάθε χρόνο περίπου 300 σοβαρά περιστατικά σε ακτές, πισίνες ακόμη και σε λίμνες, γεννά προβληματισμό και καθιστά επιβεβλημένη την παρουσία ναυαγοσωστών στις ακτές.

Η Βάνια Βήχου, ιδρύτρια και διευθύντρια της Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής (ΠΑΣΧΝΑ), της πρώτης σχολής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα, που έχει συμπληρώσει 20 χρόνια λειτουργίας, μιλάει στο www.ertnews.gr για τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες που έχει το επάγγελμα του ναυαγοσώστη, για τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν οι ακτές και παράλληλα μας δίνει πολύτιμες συμβουλές ασφαλούς κολύμβησης.

Κυρία Βήχου, εξηγήστε μας σε ποιες παραλίες πρέπει να υπάρχουν ναυαγοσώστες και ποιο ακριβώς είναι το έργο τους;

«Είναι υποχρεωτικό να υπάρχει ναυαγοσώστης στις παραλίες που έχουν χαρακτηριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ως πολυσύχναστες λουτρικές εγκαταστάσεις. Υπάρχει μια τριμελής επιτροπή, η οποία αποφασίζει και χαρακτηρίζει τις παραλίες, κάθε χρόνο, συνήθως κατά τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Είναι υποχρεωτικό να έχουν επίσης ναυαγοσώστη οι παραλίες στις οποίες ο κόσμος πληρώνει εισιτήριο για να εισέλθει, καθώς και αυτές που έχουν γαλάζια σημαία».
Όσο για τις πισίνες, η κ. Βήχου διευκρινίζει ότι το καθεστώς είναι ασαφές και πολλές φορές δεν υπάρχει ναυαγοσώστης, ωστόσο στις μικρές μονάδες συνήθως εκπαιδεύεται κάποιο μέλος της οικογένειας ή του προσωπικού, για να καλύψει τη θέση του ναυαγοσώστη.

Πώς, όμως, μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας στις παραλίες και τι πρέπει να προσέχουμε γενικά;

«Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να γνωρίζουμε και να υπακούμε στους κανονισμούς που ισχύουν στη θάλασσα. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν σημαίες που υποδεικνύουν το αν η θάλασσα είναι ήρεμη ή όχι… Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όταν βλέπουμε π.χ. την πορτοκαλί σημαία στην παραλία να έχουμε αυξημένη προσοχή και όταν βλέπουμε κόκκινη να αποφεύγουμε το κολύμπι».

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα είναι η σχέση του Ελληνα με το φαγητό…

Σαφώς δεν πρέπει να πάμε για κολύμπι εντελώς νηστικοί, γιατί θα αισθανόμαστε αδύναμοι, αλλά ούτε και να έχουμε καταναλώσει βαριές και δύσπεπτες τροφές 2-3 ώρες πριν από το κολύμπι. Επίσης, απαγορεύεται ρητά η κατανάλωση αλκοόλ πριν και κατά τη διάρκεια του μπάνιου.

Οι γονείς που έχουν μαζί τους στη θάλασσα μικρά παιδιά τι θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο;

Οι γονείς θα πρέπει, όπως και τα παιδιά, να γνωρίζουν ότι οι πισίνες και οι παραλίες δεν είναι παιδική χαρά. Σαφώς, ο κόσμος πηγαίνει εκεί για να κάνει το μπάνιο του, να διασκεδάσει και να παίξει, αλλά οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν και να επιτηρούν τα παιδιά τους.
Οι ναυαγοσώστες βρίσκονται στην παραλία για να αποτρέψουν οποιοδήποτε δυσάρεστο περιστατικό, όχι όμως για να ασχολούνται με την ασφάλεια του κάθε παιδιού, γιατί αλλιώς δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιτελέσουν σωστά το έργο τους.

Έχει επηρεαστεί το επάγγελμα του ναυαγοσώστη από την οικονομική κρίση;

Το επάγγελμά μας, ευτυχώς, δεν έχει επηρεαστεί από την κρίση, και γι’ αυτό οποιοσδήποτε είναι από 18 έως και 45 ετών έχει τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί και να εργαστεί ως ναυαγοσώστης τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς το επάγγελμα του ναυαγοσώστη είναι εποχιακό.

Η κ. Βήχου μίλησε στην εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος “Κάτι που μας αφορά” (Σάββατο 23/8) για την ασφάλεια στις παραλίες και για το έργο των ναυαγοσωστών και έδωσε χρήσιμες συμβουλές για να απολαμβάνουμε το κολύμπι χωρίς δυσάρεστα περιστατικά.

Ακούστε τη συνέντευξή της

Συμβουλές για ασφαλή κολύμβηση

1. Μην απομακρύνεστε κολυμπώντας από την ακτή, όταν μάλιστα δεν γνωρίζετε καλό κολύμπι. Σκεφθείτε την επιστροφή που είναι περισσότερο κουραστική. Στις οργανωμένες παραλίες μην κολυμπάτε εκτός της Ζώνης Παρακολούθησης η οποία οριοθετείται από κόκκινες σημαδούρες, πέρα απ’ τις οποίες επιτρέπεται να κυκλοφορούν τα ταχύπλοα σκάφη.
2. Μην κολυμπάτε μόνοι ή τη νύχτα όταν δεν έχετε οπτική επαφή με τον σύντροφό σας κολυμβητή.
3. Ποτέ μην κολυμπάτε με γεμάτο στομάχι. Μην μπαίνετε στο νερό αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες από τη στιγμή που καταναλώσατε το τελευταίο γεύμα σας. Από την άλλη, όμως, αποφεύγετε να μπαίνετε στο νερό αν είστε τελείως νηστικοί, γιατί από το σώμα σας θα λείπουν σημαντικές πηγές ενέργειας οι οποίες βοηθούν να αντεπεξέλθετε στις φυσικές επιβαρύνσεις που υπάρχουν κατά την παραμονή σας στη θάλασσα.
4. Πριν κολυμπήσετε μην πίνετε οινοπνευματώδη ποτά.
5. Αποφεύγετε τις βουτιές σε περιοχές που δεν ξέρετε το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού.
6. Λαμβάνετε πολύ σοβαρά υπόψη τις υποδείξεις των προειδοποιητικών πινακίδων.
7. Πάντοτε βγαίνετε στην ξηρά όταν υψωθεί Κόκκινη Σημαία κινδύνου από τους Ναυαγοσώστες είτε τα κύματα/ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα είτε υπάρχει ρύπανση της θάλασσας είτε κινδυνεύετε από κάτι άλλο.
8. Αποφεύγετε το κολύμπι ή την είσοδό σας σε σηματοδοτημένες με κόκκινους μικρούς σημαντήρες διαδρόμους που τοποθετούνται για τη διακίνηση των σκαφών.
9. Μην αφήνετε μικρά παιδιά στη θάλασσα χωρίς να τα προσέχετε.
10. Μη μένετε πολλή ώρα στον ήλιο ιδιαίτερα στα πρώτα μπάνια, γιατί υπάρχει κίνδυνος για εγκαύματα και ηλίαση.
11. Αν κουραστείτε κολυμπώντας ή πάθετε κράμπα, μη σας πιάσει πανικός. Μείνετε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και ή συνεχίστε ήρεμα όταν ξεκουραστείτε ή φωνάξτε σε βοήθεια έτσι ώστε να προσελκύσετε την προσοχή των ναυαγοσωστών.
12. Αν αισθανθείτε ρίγος ή ζαλάδα, βγείτε αμέσως από τη θάλασσα.
13. Ποτέ μη χάνετε δυνάμεις παλεύοντας ενάντια στο ρεύμα. Μην πανικοβάλλεστε όταν το ρεύμα σας παρασύρει, πάντοτε εξοικονομείτε ενέργεια. Απλώς στρέψτε το στόμα και τη μύτη στην αντίθετη κατεύθυνση απ’ αυτή που φυσά ο άνεμος και προσπαθήστε απλά να κρατηθείτε στην επιφάνεια. Εάν το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή, κολυμπάτε μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία. Σύντομα θα έρθει βοήθεια.

Κολυμπήστε με ασφάλεια (aud)

Αν αντιληφθείτε κολυμβητή να ζητάει βοήθεια:
α) Αν δεν γνωρίζετε κολύμπι, καλέστε κι εσείς σε βοήθεια
β) Αν γνωρίζετε κολύμπι αλλά δεν έχετε γνώσεις Ναυαγοσωστικής:

  • Πετάξτε στον πνιγόμενο ένα σωσίβιο, ένα σχοινί, κουπί αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο να πέσετε στο νερό.
  • Αν βουτήξετε, κολυμπήστε με το κεφάλι έξω απ’ το νερό για να είστε συνεχώς σε οπτική επαφή με τον πνιγόμενο.
  • Προσεγγίστε τον πνιγόμενο από πίσω για ν’ αποφύγετε τη « θανάσιμη περίπτυξη». Ο πνιγόμενος θα σας δει σαν σανίδα σωτηρίας και αν τον πλησιάσετε από μπροστά διατρέχετε θανάσιμο κίνδυνο.
  • Ρυμουλκήστε τον πνιγόμενο προς τα έξω απ’ τα μαλλιά, το σαγόνι ή τις μασχάλες.
  • Μόλις τον βγάλετε στην ξηρά, καλέστε ασθενοφόρο και, αν γνωρίζετε Πρώτες Βοήθειες, ξεκινήστε αμέσως τεχνητή αναπνοή και μαλάξεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος