Ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας διοργανώνει την έκθεση «Maria Callas, Αιώνια Πηγή Έμπνευσης», η οποία εγκαινιάζεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου στις 3 Σεπτεμβρίου και διαρκεί έως και τις 23 Σεπτεμβρίου 2018.

Στην έκθεση, όπου τονίζεται η ελληνικότητα της Μαρίας Κάλλας, συμμετέχουν διεθνούς φήμης Έλληνες και ξένοι δημιουργοί, με έργα εμπνευσμένα από τη διαχρονική αίγλη της προσωπικότητας της Κάλλας ενώ είναι αφιερωμένα στο πάθος της για δημιουργία. «Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες δίνουν έμφαση στη διαχρονική προσωπικότητα και στην αύρα της Κάλλας, που επέμενε να υπενθυμίζει ότι μπορεί να έμεινε σε διαφορετικές χώρες αλλά η ψυχή της είναι ελληνική! Από αυτά τα λόγια της Κάλλας, αλλά και από την υπερβατική προσωπικότητα και το ταλέντο της εμπνεύστηκαν και φιλοτέχνησαν οι δημιουργοί τα έργα που θα παρουσιαστούν στην έκθεση. Στα έργα εντυπωσιάζει το εύρος και η ποικιλία των διαφορετικών και εμπνευσμένων εικαστικών προσεγγίσεων της χαρισματικής προσωπικότητας της Κάλλας» δηλώνει στο ert.gr η πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας, Λιάνα Σκουρλή.

Η έκθεση «Maria Callas Αιώνια Πηγή Έμπνευσης» αναμένεται να λειτουργήσει ως προπομπός του Θεάτρου Μαρία Κάλλας (παλιά Εθνική Λυρική Σκηνή) και του Χώρου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων. Η Λιάνα Σκουρλή εξηγεί στο ert.gr τους λόγους που ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας ενισχύει, με όποιον τρόπο δύναται, τα δύο αυτά πολύ σημαντικά πολιτιστικά εγχειρήματα τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν ώς το 2019. «Η Μαρία Κάλλας κατέκτησε το παγκόσμιο κοινό στα σημαντικότερα λυρικά θέατρα του κόσμου. Ωστόσο, τα πρώτα βήματα της Μαρίας Κάλλας πραγματοποιήθηκαν στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με κορυφαία στιγμή το 1942 όταν η συγκλονιστική «Τόσκα» του Πουτσίνι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό με την Κάλλας στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το κτήριο της οδού Ακαδημίας (παλιά Εθνική Λυρική Σκηνή) πρόσφατα μισθώθηκε από τον Οργανισμό Πολιτισμού – Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, με σκοπό να αποκτήσει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας φέροντας και το όνομα της Μαρίας Κάλλας. Στον νέο χώρο θα πραγματοποιούνται διάφορες παραστάσεις και εκδηλώσεις και θα φιλοξενηθούν και προσωπικά αντικείμενα της Κάλλας (η περούκα της από τη Μήδεια, τα γάντια της από τον οίκο Hermes, ρολόγια, φωτογραφίες κ.ά) που θα αποτελούν μόνιμη έκθεση και θα μπορεί το κοινό να έρθει σε επαφή μ’ αυτά ώστε το κοινό να γνωρίσει την Κάλλας μέσα από μια άλλη ματιά. Ο Δήμος Αθηναίων προαναγγέλλοντας τη λειτουργία Χώρου Πολιτισμού Μαρία Κάλλας στην οδό Μητροπόλεως, δημιουργεί ένα ακόμα κομβικό πολιτιστικό εγχείρημα, το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2019 και θα φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με την αθάνατη σοπράνο μέσω διαφόρων πολιτιστικών δραστηριοτήτων που θα απολαύσουμε στον συγκεκριμένο χώρο. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας από την αρχή της ίδρυσής του ενισχύει με κάθε τρόπο αυτά τα σημαντικά πολιτιστικά εγχειρήματα για την Αθηνά και την Ελλάδα και συμβάλει στην ολοκλήρωσή τους. Ιδιαίτερα στην εποχή που διανύουμε, η ιδιωτική πρωτοβουλία σε συνεργασία με τους δημόσιους φορείς θεωρούμε ότι είναι σημαντική για να καταφέρουμε περισσότερα για τη χώρα μας».

Στις 12 Σεπτέμβριου 2018, στις 20:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ «Maria by Callas» του Tom Volf, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου με δωρεάν είσοδο. «Πρόκειται για ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ του νεαρού Γάλλου ηθοποιού, σκηνοθέτη και φωτογράφου Τομ Βολφ το «Maria by Callas». Είναι ένα έργο αγάπης και πάθους, στο οποίο για πρώτη φορά, 41 χρόνια μετά τον θάνατό της, η ίδια η Κάλλας εξιστορεί τη ζωή της με τα δικά της λόγια, μέσα από συνεντεύξεις της (εκ των οποίων οι περισσότερες παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα) και με πλούσιο ανέκδοτο υλικό της προσωπικής της ζωής», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης γίνεται αφήγηση σε παιδιά της ζωής της Κάλλας από το παιδικό βιβλίου της Μαρίνας Πετρή, με σκοπό τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη ζωή και το έργο της αθάνατης σοπράνο.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2018, στις 20:00, πραγματοποιείται πλειστηριασμός μέρους των έργων της έκθεσης με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Χώρου Πολιτισμού «Μαρία Κάλλας». Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι: Κώστας Βαρώτσος, Εριέττα Βορδώνη, Ιωάννα Ευθυμίου, Μάρα Καρέτσου, Κάρολος Καμπελόπουλος, Γιώργος Καραφωτιάς, Περικλής Κονδυλάτος, Κατερίνα Κουνινιώτη, Αφροδίτη Λίτη, Έρη Μανούσου, Χρήστος Μέλλιος, Δημήτρης Μυταράς, Nicofilimon (Νίκος Γαρμπής), Νίκος ΠΑΠΟΥΤΣΙΔΗΣ, Γιώργος Νίκος, Έλενα Παυλοπούλου, Βασίλης Βασίλης Πέρρος, Γιάννης Σκουρογιάννης, Γιάννης Τσαρούχης, Μαρία Τάγκαλου, Αλέκος Φασιανός, Νίκος Φλώρος, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Νίκος Χατζηδάκης, Blahnik Manolo, Raymond Pettibon. «Τα έργα τους είναι εμπνευσμένα από την διαχρονική αίγλη της προσωπικότητας της Κάλλας και είναι αφιερωμένα στην υπερβατική προσωπικότητά της και το πάθος της για δημιουργία» δηλώνει στο ert.gr η Λιάνα Σκουρλή.

Θα εκτεθούν επίσης και επιλεγμένα αντικείμενα από τη Συλλογή του Μουσείου.

Στόχος της έκθεσης, εκτός από το να γνωρίσουμε τη Μαρία Κάλλας, είναι το κοινό να πλησιάσει την όπερα, ένα είδος της μουσικής και του θεάματος που πολλοί θεωρούν ή θεωρούσαν ότι αφορά κάποιον στενό κύκλο μυημένων αριστοκρατών. «Ίσως λόγω της δυσκολίας που μπορεί να παρουσιάζει, αν κάποιος δεν έχει εξοικειωθεί με αυτό το άκουσμα. Θεωρώ πως είναι θέμα Παιδείας και νοοτροπίας, καθώς εμείς οι Έλληνες κατά πλειοψηφία προτιμούμε την ευκολία ακόμα και στην ψυχαγωγία. Αυτός είναι ένας ακόμη από τους σκοπούς της ίδρυσης του Συλλόγου μας, η συνεχής και συστηματική επαφή του κοινού με την όπερα μέσω ρεσιτάλ, εκδηλώσεων, ομιλιών και άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, που σκοπό έχουν να φέρουν σε επαφή το κοινό και ιδιαίτερα τους νέους με την όπερα. Συνεργαζόμαστε και με ωδεία για τον συγκεκριμένο σκοπό και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη διότι διαπιστώνω μέσα από τις δράσεις μας ότι οι νέοι άνθρωποι είναι πιο ανοικτοί στην όπερα. Είναι μεγάλη συγκίνηση για μένα να βλέπω τη νέα γενιά να παρακολουθεί όπερα στην νέα ΕΛΣ, νέους ερμηνευτές να είναι τόσο ταλαντούχοι και να δουλεύουν με πάθος για την όπερα και είμαι βέβαιη πως με τη σωστή προσέγγιση όλο και μεγαλύτερο κοινό θα έρθει πιο κοντά στην κλασσική μουσική και στην όπερα», τονίζει η κα. Σκουρλή στο ert.gr.

Η έκθεση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α).

Η είσοδος στην έκθεση είναι δωρεάν.


info

  • Πού: Στο Ίδρυμα Ευγενίδου
  • Πότε: 3-23/9/2018, Δευτέρα 11:00-15:00 και Τρίτη-Κυριακή: 11:00-21:00
  • Προβολή ντοκιμαντέρ «Maria by Callas»: 12/9/2018, 20:00
  • Ανάγνωση παιδικού βιβλίου από τη Μαρία Πετρή: 8, 9, 15, 16, 22 Σεπτεμβρίου 2018, 11:00-13:00

Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας, Αγίου Κωνσταντίνου 33-37, Αθήνα. Τηλ.: 210.5200562. Email: [email protected]

 

Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι από το Αρχείο της ΕΡΤ.

Η κεντρική φωτογραφία προέρχεται από το εξώφυλλο του περιοδικού «Ραδιοπρόγραμμα» (αρ. τευχ. 374, 28/7-3/8 1957).

Μοιράσου το άρθρο: