Μεσογειακή Διατροφή και στα ταχυφαγεία

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι ομολογουμένως το διαμάντι της παγκόσμιας διατροφής, καθώς συμβάλλει καθοριστικά στην καλή υγεία. Όμως, οι Έλληνες, παρόλο που γνωρίζουν τα οφέλη της, καταφεύγουν στο πρόχειρο φαγητό πολύ συχνά. Ο chef Κώστας Γιαπουτζής προτείνει τα φαγητά τύπου fast food που μαγειρεύονται στα σύγχρονα ταχυφαγεία να παρασκευάζονται με βάση τη Μεσογειακή Διατροφή.

Σύμφωνα με εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, οι άνθρωποι που ακολουθούν πιστά την Μεσογειακή Διατροφή (ή πιο σωστά, την Κρητική Διατροφή!) έχουν σε συντριπτικό ποσοστό καλύτερη υγεία.

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι:

  • Οι άνθρωποι που ακολουθούν πιστά την μεσογειακή διατροφή έχουν κατά μέσο όρο 47% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιοπάθεια μέσα στην επόμενη δεκαετία, σε σχέση με τους συνομήλικούς τους που δεν ακολουθούν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες.
  • Η Μεσογειακή διατροφή λειτουργεί πιο προστατευτικά για την καρδιά από ό,τι η σωματική άσκηση (ελληνική επιστημονική έρευνα).
  • Τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως οι καπνιστές και οι διαβητικοί, είναι τεράστια. Μια Μεσογειακή Διατροφή πλούσια σε παρθένο ελαιόλαδο ή σε ξηρούς καρπούς, όπως αυτή που συνηθίζεται στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Ιταλία, μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, σε σχέση με όσους τρώνε τροφές με χαμηλά λιπαρά, μια άλλη υγιεινή διατροφή, που όμως αποδεικνύεται κατώτερη της Μεσογειακής διατροφής από άποψη υγείας (ισπανική επιστημονική έρευνα).
  • Η Μεσογειακή Διατροφή που βασίζεται στο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σχετίζεται με καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και του νου των ηλικιωμένων (ισπανική επιστημονική έρευνα).
  • Οι άνθρωποι που ακολουθούν συστηματικά τη Μεσογειακή Διατροφή έχουν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν παραπάνω χρόνια. Η συγκεκριμένη διατροφή σχετίζεται με αυξημένο μήκος των τελομερών (ή τελομεριδίων) των χρωμοσωμάτων, ενός βασικού βιοδείκτη για το προσδόκιμο ζωής (αμερικανική επιστημονική έρευνα).
  • Οι γυναίκες που ακολουθούν πιστά την μεσογειακού τύπου διατροφή, εμφανίζουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο (πάνω από το μισό) για εμφάνιση καρκίνου της μήτρας (ιταλική επιστημονική έρευνα).

Το πρόχειρο φαγητό (fast food) στη ζωή των Ελλήνων 

Επτά στους 10 Έλληνες γνωρίζουν για τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής, δηλώνουν όμως  ότι καταφεύγουν σε πρόχειρο φαγητό δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα. Περίπου 6 στους 10 δηλώνουν ότι μέσα στην εβδομάδα ενδέχεται να καταναλώσουν πρόχειρο φαγητό ακόμη και επτά φορές.  Την ίδια ώρα, όλα τα διεθνή διατροφικά κέντρα υπογραμμίζουν ότι η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού δεν πρέπει να ξεπερνά τη μία φορά εβδομαδιαίως.

Δυστυχώς, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες κερδίζουν έδαφος στις ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα και με τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων. Πάντως, η Ελλάδα και η Τουρκία, χάρη στη Μεσογειακή Διατροφή, αναφέρονται ανάμεσα στις χώρες εκείνες που έχουν την υψηλότερη “βαθμολογία” στην υγιεινή διατροφή.

Αντί fast food, τι μπορώ να επιλέξω;

Fast Food είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε για το γρήγορο και πρόχειρο φαγητό. Γρήγορο φαγητό είναι ο όρος που δίνεται σε τρόφιμα που παρασκευάζονται και σερβίρονται πολύ γρήγορα. Ο όρος “Μεσογειακή Διατροφή” επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών.

Την άποψή του για το fast food στην Ελλάδα, καθώς και για το fast food με βάση τη Μεσογειακή Κουζίνα που τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχει παρουσιαστεί με μεγάλες προσδοκίες, αναλύει στο ert.gr ο chef Κώστας Γιαπουτζής.

“Τι είναι αυτό που στην αλήθεια αντιλαμβάνεται ο μέσος Έλληνας στο άκουσμα του fast food; Η πραγματικότητα είναι ότι το μυαλό πηγαίνει κατευθείαν σε προϊόντα χαμηλής διατροφικής αξίας, σε χώρους φτιαγμένους κατά βάση για νέους και φυσικά πολύ ελκυστικούς για τα παιδιά. Βέβαια, η ελληνική εκδοχή των fast food είναι το παραδοσιακό σουβλατζίδικο. Ακόμα κι εκεί, όμως, ο κόσμος φαίνεται να δείχνει μια δυσπιστία.

Πόσο εφικτό θα ήταν ένα εστιατόριο με γρήγορο φαγητό που θα σέρβιρε πιάτα αυθεντικής Μεσογειακής Διατροφής; Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα υπήρχαν και υπάρχουν τα μαγειρεία που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κατά κάποιο τρόπο fast food. Πόσο ελκυστικό μπορεί όμως, να γίνει ένα μαγειρείο με βάση αυτή την εξαιρετική διατροφή;

Οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα φάνηκε άλλες φορές να σνομπάρουν τη Μεσογειακή Διατροφή και άλλες φορές να την εκφυλίζουν. Δίπλα στις σφολιάτες με αμφιβόλου ποιότητας υλικά (μαργαρίνες κ.λπ.), σερβίρεται και η σαλάτα με ρόκα, λιαστή ντομάτα και βεβαίως βεβαίως flakes παρμεζάνας (λες και δεν έχουμε εξαιρετικά ελληνικά τυριά για να τη συνοδέψουν!). Επίσης, δίπλα από τον γύρο, να σου κι ο αρακάς με τις αγκινάρες! Κάπως έτσι εκφυλίστηκε η Μεσογειακή Διατροφή.

Και τώρα τι;

Σήμερα πρέπει όλοι οι σεφ να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, έτσι ώστε τα ευλογημένα μεσογειακά υλικά να γίνουν πολύ ελκυστικά στον σύγχρονο Έλληνα. Οι ρυθμοί της ζωής στις μέρες μας επιτάσσουν αρκετές φορές το γρήγορο φαγητό εκτός σπιτιού. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα ένα μοντέρνο ταχυφαγείο θα εμφανιστεί στην αγορά με βάση τη Μεσογειακή Διατροφή και όχι τη Μεσογειακή Κουζίνα”. 


Ρεπορτάζ: Τζένη Χαραλαμπίδου 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος