Μειώστε τη σπατάλη – Αντιμετωπίστε το πρόβλημα του υποσιτισμού (aud) (vid)

Στην Ελλάδα, με τέτοια κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούμε να πετάμε φαγητό; Η απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση εκπλήσσει δυσάρεστα ακόμη και τον πιο υποψιασμένο και συνειδητοποιημένο καταναλωτή…

Κι όμως, κάθε νοικοκυριό στη χώρα μας σπαταλάει 99 κιλά τροφίμων ανά άτομο τον χρόνο, ενώ ακόμα και σήμερα το 37% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα. Σύμφωνα με έρευνα που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Public Issue για λογαριασμό του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή, το 37% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα, με τους νέους από 18 -34 ετών να πετάνε τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Στον αντίποδα, οι ηλικίες άνω των 55 πετούν ελάχιστα τρόφιμα.

Επιπροσθέτως, εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών πετιούνται κάθε χρόνο επειδή δεν είναι… όμορφα ή επειδή περισσεύουν! Πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλιέται στους αγρούς και τα σούπερ μάρκετ, στα νοικοκυριά και τα εστιατόρια. Τα μεγέθη είναι τέτοια, ώστε αν μειώναμε τη σπατάλη κατά 25%, θα αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα του υποσιτισμού σε όλο τον κόσμο! Αγρότες και διανομείς στην Ελλάδα και τον κόσμο αναγκάζονται να πετάνε εκατομμύρια τόνους φρούτων και λαχανικών ετησίως λόγω ακύρωσης παραγγελιών ή αυστηρών αισθητικών κριτηρίων που τίθενται από τα σουπερμάρκετ.

Μειώστε τη σπατάλη – Αντιμετωπίστε το πρόβλημα του υποσιτισμού (aud) (vid)

Γιατί, όμως, αυτά τα τρόφιμα δεν φτάνουν στα σούπερ μάρκετ ή στην αγορά;

Όπως αποκαλύπτει στο ert.gr η υπεύθυνη επικοινωνίας προγράμματος του WWF Ελλάς, Βίκυ Μπαρμπόκα,“μεγάλο μέρος της σπατάλης, οφείλεται σε… εμφανισιακά κριτήρια. Στην Ευρώπη, το 30% των φρούτων και λαχανικών δεν φτάνουν ποτέ στα ράφια των καταστημάτων, επειδή δεν ανταποκρίνονται στα αυστηρά εμφανισιακά κριτήρια των σούπερ μάρκετ. Το αποτέλεσμα; Οι αγρότες βλέπουν τις σοδειές τους να σαπίζουν, ενώ σπαταλάμε νερό, ενέργεια και πρώτες ύλες”.

Για τη σωστή διαχείριση των υλικών και τη σπατάλη των τροφίμων, καθώς, παρά την οικονομική κρίση που βιώνουμε, εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών πετιούνται κάθε χρόνο, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Κάτι που μας αφορά», η Βίκυ Μπαρμπόκα, με αφορμή την πρωτότυπη δράση “ΜΕ-ΝΟΥ για 5000”, που διοργάνωσε η περιβαλλοντική οργάνωση Feedback, με τη συνεργασία του WWF Ελλάς, του Δήμου Αθηναίων και πολλών άλλων φορέων και εθελοντικών οργανώσεων.

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξή της υπεύθυνης επικοινωνίας προγράμματος WWF Ελλάς, Βίκυς Μπαρμπόκα, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91.6/105.8

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ