Το πάζλ του ΔΝΤ και η εσωτερική σύγκρουση στην ΕΚΤ αλλάζουν τις ισορροπίες για την Ελλάδα

Του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου

Σε δύσκολο πάζλ εξελίσσεται η σχέση του ΔΝΤ με το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς για την ελληνική κυβέρνηση τα «κατά» της συμμετοχής του διεθνούς οργανισμού βαραίνουν πλέον πολύ περισσότερο από τα όποια «υπέρ».
Το ΔΝΤ είναι αυτή τη στιγμή ο σκληρότερος παράγων στην τετράδα των θεσμών, προβάλλοντας θέσεις και απαιτήσεις που καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ εμφανίζονται ιδιαίτερα σκληροί, τόσο στα θέματα του ασφαλιστικού, όσο και στο θέμα των κόκκινων δανείων, ενώ προβάλλουν και νέες απαιτήσεις στα εργασιακά και το δημοσιονομικό.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα υιοθετεί αυστηρή στάση στο θέμα των κόκκινων δανείων, αλλά δεν είναι άκαμπτη στα υπόλοιπα θέματα, ενώ η Κομισιόν από την πλευρά της εμφανίζεται πιο ευέλικτη στα περισσότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Το πρόβλημα είναι ότι οι απόψεις του ΔΝΤ επηρεάζουν συνολικά τη στάση της τετράδας, αφού πρέπει να υπάρχει ομοφωνία για να καταλήξουν κάπου.

Για την κυβέρνηση, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία, όχι μόνο για τις εκταμιεύσεις που συνδέονται με αυτήν, αλλά κυρίως, γιατί θα ανοίξει το δρόμο για μια σειρά από θετικές εξελίξεις. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για τις συζητήσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, ενώ θα δημιουργήσει και θετικό έδαφος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση και την αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων για τη χρηματοδότηση των τραπεζών.

Μερίδα αξιωματούχων στο εσωτερικό της ΕΚΤ έχουν θετική στάση απέναντι στα συγκεκριμένα ζητήματα για την Ελλάδα, σε συνάρτηση πάντα με τις προοπτικές της γενικότερης πολιτικο-οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και με την επιφύλαξη της οικονομικής πορείας ευρύτερα της ευρωζώνης. Στον αντίποδα, ένα μπλοκ σκληροπυρηνικών χωρών, στις οποίες περιλαμβάνεται κατ’ εξοχήν η Γερμανία, είναι αφενός άκαμπτες σε οτιδήποτε αφορά την Ελλάδα, ενώ βρίσκονται σε κόντρα και με τις πολιτικές Ντράγκι για νομισματική χαλάρωση, στην οποία αντιστέκονται.

Στο πλαίσιο αυτό, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τετράδα των δανειστών είναι το απαραίτητο χαρτί που χρειάζονται τα «περιστέρια» της ΕΚΤ για να υποστηρίξουν θετικές για τη χώρα μας κινήσεις.

Το πράσινο φως από την ΕΚΤ έχει ρόλο «κλειδί» στην όλη υπόθεση διότι δεν χρειάζεται απλώς η σύμφωνη γνώμη της για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος, αλλά και η πρακτική υποστήριξή της στο νομισματικό πεδίο έτσι ώστε να εγγυηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον το οποίο θα επιτρέψει την αναδιάρθρωση χωρίς κλυδωνισμούς για την Ελλάδα αλλά και για την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Το ΔΝΤ από την άλλη πλευρά είναι εκείνο που έχει την πιο προχωρημένη θέση στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, καθώς απαιτεί μεγάλη απομείωση είτε με «κούρεμα», είτε με ισοδύναμα μέτρα.

Όμως κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η μαξιμαλιστική αυτή στάση του ΔΝΤ στο θέμα του χρέους τελικά λειτουργεί και ως «δώρο-άδωρο», αφού καταλήγει σε απαιτήσεις τις οποίες οι υπόλοιποι εταίροι δεν μπορούν να αποδεχθούν, με αποτέλεσμα τελικά να δημιουργούνται και στο θέμα αυτό προϋποθέσεις για πιθανό αδιέξοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ αναδεικνύεται τελικά σε εμπόδιο, αφού οι σκληρές απαιτήσεις του μπλοκάρουν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ενώ την ίδια στιγμή ζητάει για το ελληνικό χρέος πράγματα που οι Ευρωπαίοι δεν είναι έτοιμοι να αποδεχθούν.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται σε λύση που θα περιλαμβάνει το ΔΝΤ σε επικουρικό, κυρίως συμβουλευτικό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα, προοπτική την οποία πλέον δεν αποκλείουν και οι μετριοπαθείς της Ευρωζώνης, στους οποίους περιλαμβάνεται και η Κομισιόν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος