Το συγκλονιστικό κόστος της σπατάλης τροφίμων (aud)

Κάθε Ευρωπαίος καταναλωτής σπαταλάει 76 κιλά τροφίμων ετησίως, τη στιγμή που ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο υποσιτίζονται, σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύει το WWF Ελλάς.

Τα αποκαλυπτικά όσο και σοκαριστικά νούμερα κατέστησαν την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων παγκόσμια προτεραιότητα. Τα Ηνωμένα Έθνη πρόσφατα έθεσαν ως έναν από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης τη μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 50% έως το 2030, στόχος ο οποίος μόλις υιοθετήθηκε και από τις ΗΠΑ.

Με την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στραμμένη στα υπέρογκα μεγέθη της τροφής που σπαταλάται, και με αφορμή τη δράση “ΜΕ-ΝΟΥ για 5000” που διοργάνωσε η περιβαλλοντική οργάνωση Feedback στην πλατεία Κοτζιά, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, η διευθύντριά της Νίκη Χαραλαμποπούλου, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Κάτι που μας αφορά», μεταξύ άλλων, για το πρόβλημα της σπατάλης, όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στα στάδια παραγωγής, διανομής και πώλησης τροφίμων.

Το συγκλονιστικό κόστος της σπατάλης τροφίμων (aud)

κ. Χαραλαμποπούλου, ως εκπρόσωπος της Feedback, ποιο είναι το μήνυμα της δράσης “ΜΕ-ΝΟΥ για 5.000”;

Το “ΜΕ-ΝΟΥ για 5.000” εντάσσεται σε μια σειρά από αντίστοιχες εκδηλώσεις που έχουν διοργανωθεί σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, η Νέα Υόρκη, το Όκλαντ, το Ναϊρόμπι, η Βαρσοβία και η Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για μια γιορτή που αποτελεί μέρος της διεθνούς εκστρατείας για την ανάδειξη του πιο αποτελεσματικού τρόπου καταπολέμησης της σπατάλης τροφίμων μέσα από πιο σωστή διαχείριση της τροφής. Προτεραιότητα είναι η μείωση της σπατάλης μέσα από λιγότερα αισθητικά κριτήρια και πιο δίκαιο μοίρασμα του κόστους της σπατάλης μεταξύ παραγωγού και εμπόρου, καθώς και η διανομή της τροφής σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

Αλήθεια, είναι εύκολο να βρεθεί λύση στην αντιμετώπιση της σπατάλης των τροφίμων;

«Οι λύσεις στο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων είναι εύκολες και νόστιμες, όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά κυρίως στα στάδια παραγωγής και πώλησης τροφίμων. Σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης, ούτε η τσέπη μας αλλά ούτε και ο πλανήτης αντέχουν το μέγεθος της σπατάλης που βλέπουμε σήμερα. Η τροφή είναι πολύτιμη και είναι ανεπίτρεπτο να σπαταλιέται, ειδικά σε μια εποχή που πολύ συνάνθρωποί μας στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο την έχουν ανάγκη. Η καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων είναι ευθύνη όλων μας, αλλά και μια μοναδική ευκαιρία για να κάνουμε το πιο σημαντικό βήμα προς ένα διατροφικό σύστημα που σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο».

Πώς είναι τα πράγματα στην Ευρώπη; Οι Ευρωπαίοι είναι σπάταλοι;

Για κάθε Ευρωπαίο πολίτη, 179 κιλά τροφίμων σπαταλούνται κάθε χρόνο στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής τροφίμων αλλά και στο σπίτι, ενώ κάθε Ευρωπαίος καταναλωτής σπαταλάει 76 κιλά τροφίμων ετησίως.

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη της διευθύντριας της περιβαλλοντικής οργάνωσης Feedback, Νίκης Χαραλαμποπούλου, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91.6/105.8

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), το 30% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων χάνεται –ποσότητα που αντιστοιχεί στο λιανικό ισοδύναμο του 1 τρισ. δολαρίων κάθε χρόνο.

Εξίσου συγκλονιστικό είναι το κοινωνικό κόστος που συνδέεται με τη σπατάλη κατά την αποθήκευση, τη μεταφορά και τη σήψη των προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων και των σπιτιών. Σπατάλη τροφίμων σημαίνει επίσης κόστος 150 δισ. δολάρια σε δαπάνες για την υγεία εξαιτίας της χρήσης φυτοφαρμάκων. Άλλα 280 δισ. πετιούνται, επίσης, από το παράθυρο όταν πετάμε τρόφιμα, καθώς τόσο εκτιμώνται ότι είναι οι οικονομικές απώλειες λόγω εξάντλησης σπάνιων φυσικών πόρων.

Ο FAO εξηγεί στο βίντεο που ακολουθεί ότι, εκτός από το λιανικό κόστος των πεταμένων τροφίμων, άλλα 700 δισ. δολάρια, σπαταλούνται σε φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων 172 δισ. σε σπατάλη νερού και 42 δισ. λόγω αποψίλωσης των δασών.

https://youtu.be/RytEgwymDr0

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του  WWF Ελλάς kalyterizoi.gr/new/sygklonistiko-kostos-tis-spatalis-fagitoy

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ