Ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Βαγγέλης Ηλιόπουλος κάνει μια περιδιάβαση στο έργο του σταματώντας σε βιβλία-σταθμούς, από τα οποία διαβάzουν αποσπάσματα ηθοποιοί που συνεργάστηκαν ή θα συνεργαστούν μαζί του, το Σάββατο 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, στις 12 το μεσημέρι, στο καφέ του βιβλιοπωλείου IANOS. Με αφορμή τη γιορτή του παιδικού βιβλίου αλλά και τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων επιτυχημένης συγγραφικής πορείας, ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος μιλάει αποκλειστικά στη «Ραδιοτηλεόραση» και στέλνει το δικό του μήνυμα σε γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς. 

 

«Κλείνοντας 20 χρόνια από τότε που εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο μου, αναλογίζομαι πόσα έγιναν αυτά τα χρόνια, πόσα άλλαξαν, πόσα παραμένουν πάντα ίδια. Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Βιβλιοπόντικας, το Κορίτσι με τη βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες, κι όλοι οι άλλοι ήρωες από τα βιβλία μου με τις ιστορίες και τις περιπέτειές τους δεν είναι για εμένα χάρτινοι. Είναι αληθινοί, είναι η ζωή μου είκοσι χρόνια τώρα, όπως προχωρά δίπλα δίπλα με την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Και είναι για εμένα το μεγαλύτερο δώρο όταν ανακαλύπτω πως είναι «αληθινοί» και για τους αναγνώστες.
Το παιδικό βιβλίο, που στις 2 Απριλίου γιορτάζει, παραμένει πάντα ο πιο αληθινός φίλος του παιδιού, ο φίλος που μπορεί να σε ταξιδέψει με τη φαντασία και να σου φωτίσει τα πιο κρυφά μονοπάτια της ζωής. Είναι τεράστια η ευθύνη όποιου γράφει για παιδιά. Γιατί και πρέπει να τους μιλήσει με ειλικρίνεια αλλά και να τους δώσει τα εφόδια να ανοίξουν τα φτερά τους, άρα να τα οπλίσει με αισιοδοξία και χαρά για ζωή.
Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε πριν πενήντα χρόνια από την ΙΒΒΥ γιατί είναι η ημέρα των γενεθλίων του Άντερσεν. Ο μεγάλος παραμυθάς του 19ου αιώνα μας έδειξε να γράφουμε αληθινά και για ό,τι «βασανίζει» την ψυχή μας. Οι μεγάλες δυσκολίες της ζωής του μας χάρισαν αριστουργηματικά παραμύθια. Αν, ύστερα από είκοσι χρόνια, μπορώ να δώσω μια συμβουλή σε γονείς και εκπαιδευτικούς, είναι να διαλέξουν για τα παιδιά τους βιβλία που έχουν γραφτεί με την ψυχή. Βιβλία που έχουν αλήθεια».
Βαγγέλης Ηλιόπουλος

To πρόγραμμα της εκδήλωσης στον IANO (Σταδίου 24, Αθήνα)

 

Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Δώρα Δόριζα, ηθοποιός

(Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας)

Μαρία Μηλαΐτη, καθηγήτρια μουσικοκινητικής και θεατρικής αγωγής

(Ο Τριγωνοψαρούλης)

Ευθύμης Γεωργόπουλος, ηθοποιός, μέλος της ομάδας ΛΩΤΟΦΑΓΟΙ (Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ… αχινό!)
Κωνσταντίνος Σκούντζος , ηθοποιός

(ΟΙΚΟλογήματα  – Με το ποδήλατό μου αρχηγό τα αυτοκίνητα νικώ)

Αλεξάνδρα Πιρπιρή, εμψυχώτρια κούκλας (Ο Bιβλιοπόντικας)

Φανή Παλιούρα, ηθοποιός

(Το Γιατί των παιδιών φέρνει την ελπίδα)
Δώρα Δόριζα, ηθοποιός

(Ο Αληθινός Τρικεράτωψ φοβάται;)

Δημήτρης Παπαδάτος, ηθοποιός, μέλος του Κουκλοθεάτρου Κοκου Μουκλό

(ΟΙΚΟλογήματα  – Ο κότσυφας απαιτεί το δάσος να σωθεί)

Συμμετέχει η μουσικός Δέσποινα Σουγιούλ, η συνθέτρια των τραγουδιών του Τριγωνοψαρούλη.

Στην εκδήλωση παρεμβαίνουν σχολεία τα οποία έχουν δουλέψει πρόσφατα βιβλία του συγγραφέα.

Ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος μιλάει για το βιβλίο του «Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ… αχινό!» και αποκαλύπτει ότι κάθε φορά, πριν κυκλοφορήσει ένα καινούργιο βιβλίο, αισθάνεται τεράστιο άγχος μέχρι να φτάσει στα χέρια των παιδιών.

Στο βίντεο που ακολουθεί ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος μιλάει για το βιβλίο του «Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ… αχινό!» και αποκαλύπτει ότι κάθε φορά, πριν κυκλοφορήσει ένα καινούργιο βιβλίο, αισθάνεται τεράστιο άγχος μέχρι να φτάσει στα χέρια των παιδιών.

Λίγα λόγια για τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο…

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Οι γονείς του, Ελληνες της διασποράς, μεγάλωσαν στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο της Αιγύπτου με καταγωγή από την Πάτρα και την Κρήτη, και από την Ικαρία και την Κύπρο. Οι φήμες λοιπόν ότι στις φλέβες του ρέει Μεσόγειος μάλλον αληθεύουν.

Μεγάλωσε σε έναν μαγικό κήπο στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Σήμερα, με τη γυναίκα του και τα δυο παιδία τους, ζουν μεταξύ Παιανίας Αττικής και Άκολης Αιγιάλειας.

Σπούδασε Παιδαγωγικά και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση. Το 1995 εκδόθηκε «Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας»(Εκδόσεις Δελφίνι), το πρώτο του βιβλίο για παιδιά.

Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο Τριγωνοψαρούλης» (Εκδόσεις Πατάκη). Το διαφορετικό ψάρι έγινε ο πιο διάσημος Ελληνας σύγχρονος λογοτεχνικός ήρωας. Πέρα από την Ελλάδα και την Κύπρο οι περιπέτειές του μεταφράστηκαν και κυκλοφόρησαν στην Κορέα και στην Κίνα. Από τότε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά και νέους. Πολλά από αυτά κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες όπως Ιρλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Μαλαισία, Κορέα και Κίνα, στην οποία κυκλοφόρησαν και τα εφτά βιβλία του Τριγωνοψαρούλη.

Εκτός από τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος  επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες, όπου συναντά τους μικρούς αναγνώστες του, μεταφράζει λογοτεχνικά έργα για παιδιά, σχεδιάζει προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και ασχολείται με την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές καθώς και με άρθρα του σε περιοδικά.

Μοιράσου το άρθρο: