Νέες εκδόσεις από τις “Εκδόσεις των συναδέλφων”

Με τρεις νέες εκδόσεις οι “εκδόσεις των συναδέλφων”, εμπλουτίζουν και συνεχίζουν την πορεία τους στο χώρο του βιβλίου.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα ακόλουθα βιβλία:

Νέες εκδόσεις από τις “Εκδόσεις των συναδέλφων”Ραούλ Ζιμπέκι, Άλβαρο Ρέγιες, Μάικλ Χαρντ

Κοινά αγαθά και κοινωνικά κινήματα

Πρόλογος: Γρηγόρης Τσιλιμαντός

Μετάφραση: Γιώργος Καρατζάς

Σχήμα: 15Χ23 • Σελίδες: 144 • Τιμή: 12 ευρώ • ISBN 978-960-9797-51-1

Ο τόμος αυτός μας εισάγει στα κινήματα της Λατινικής Αμερικής, στις κυβερνήσεις που προέκυψαν λόγω της δικής τους δυναμικής παρουσίας, αλλά και στις σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ τους στην πορεία του χρόνου. Αναφέρεται επίσης στη διαχείριση των κοινών, συσχετίζοντας την οικολογική και την αντικαπιταλιστική οπτική.

Ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει, να αποσαφηνίσει ή άλλως να διαυγάσει την έκταση των υπόρρητων κοινωνικών σχέσεων των ανεπίσημων κοινωνιών και των διεργασιών τους στον χώρο της Λατινικής Αμερικής.

Τα κείμενα του βιβλίου, κάνοντας σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στα παλιά και τα νέα κινήματα, θέτουν ως πρώτη βασική διαφορά τον τρόπο οργάνωσής τους. Ενώ το παλιό συνδικαλιστικό κίνημα ήταν κρατικοκεντρικό, αναπαράγοντας τη γραφειοκρατία, τον ιεραρχικό καταμερισμό εργασίας και τις πυραμιδικές δομές εξουσίας, τα σημερινά κινήματα είναι πιο οριζόντια, χωρίς διαχωρισμούς ανάμεσα στην «ηγεσία» και τη βάση. Οι νέες οργανώσεις είναι πιο μικρές, και η γενική αρχή της κυκλικής εναλλαγής επιτρέπει να κυκλοφορεί ο λόγος.

Αυτός ο άκρως επίκαιρος και για την ελληνική πραγματικότητα τόμος αναδεικνύει πώς η κοινωνία των φτωχών και των αποκλεισμένων, αυτών που ζουν πέραν του κράτους και των θεσμών του, έρχεται δυναμικά στο προσκήνιο της ιστορίας, όχι για να ικετεύσει τη φιλανθρωπία του κράτους, αλλά για να προβάλει ένα δικό της, διαφορετικό αξιακό σύστημα.

Ο Ραούλ Ζιμπέκι γεννήθηκε το 1952 στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης. Δημοσιογράφος, συγγραφέας και στρατευμένος διανοούμενος έχει αφιερώσει την εργασία του στη μελέτη των κοινωνικών κινημάτων της Λατινικής Αμερικής.

Ο Άλβαρο Ρέγιες είναι βοηθός καθηγητής στο πανεπιστήμιο Chapel Hill της Βόρειας Καρολίνας.
Ο Μάικλ Χαρντ γεννήθηκε το 1960 στις ΗΠΑ. Είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Duke της Βόρειας Καρολίνας. Είναι συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του εμβληματικού βιβλίου Αυτοκρατορία (μαζί με τον Αντόνιο Νέγκρι).

Νέες εκδόσεις από τις “Εκδόσεις των συναδέλφων”

Νταν Γεωργακάς

Το δικό μου Ντιτρόιτ:

Μεγαλώνοντας ως Έλληνας και Αμερικανός στην αυτοκινητούπολη

Μετάφραση: Αναστασία Στεφανίδου

Σχήμα: 15Χ23 • Σελίδες: 384 • Τιμή: 18 ευρώ • ISBN 978-960-9797-49-8

Ο Νταν Γεωργακάς δεν είναι απλώς ένας Ελληνοαμερικανός. Το δικό μου Ντιτρόιτ δεν είναι ένα συνηθισμένο βιβλίο με τις αναμνήσεις ενός μετανάστη δεύτερης γενιάς.

Ο Νταν Γεωργακάς είναι ένας «επαναστάτης της διασποράς» και το βιβλίο του είναι η οπτική του για την πόλη (και για τη χώρα) που γεννήθηκε και μεγάλωσε, αλλά και για τους ανθρώπους της: γηγενείς και μετανάστες, λευκούς και μαύρους, ανθρώπους της διπλανής πόρτας, ανθρώπους του μόχθου.

Διαβάζοντας Το δικό μου Ντιτρόιτ ζούμε κι εμείς μέσα σε μια πόλη-σύμβολο των ΗΠΑ, η οποία από κέντρο της αυτοκινητοβιομηχανίας για πολλές δεκαετίες τον 20ό αιώνα, έγινε η χρεοκοπημένη πόλη-φάντασμα του 2013.

Από τις σελίδες αυτής της εξαιρετικής μαρτυρίας περνούν οι αναμνήσεις των παιδικών χρόνων, η οπτική από τα ταξίδια στην Ελλάδα, η οικογένεια, οι Έλληνες μετανάστες, τα έθιμα και οι συνήθειές τους, ο αγώνας τους για κοινωνική καταξίωση. Περνούν όμως και οι άλλες εθνότητες και πολιτισμοί μιας πολύχρωμης πόλης, οι μαύροι και οι αγώνες τους (αλλά και η μουσική τους: ποιος δεν ξέρει τη θρυλική Motown!), τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, οι πολιτικές και ιδεολογικές ζυμώσεις εντός τους και, τέλος, περνούν σαν σε θλιβερή παρέλαση τα «ερείπια του Ντιτρόιτ», υπενθυμίζοντάς μας και τα «ελληνικά ερείπια» των τελευταίων ετών.

Ο Νταν Γεωργακάς γεννήθηκε το 1938. Τη δεκαετία του ’60 συμμετείχε στις πολιτικές ομάδες Black Mask και Up Against the Wall Motherfuckers. Σήμερα διδάσκει στο Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Queens College και στο Κέντρο Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Νέες εκδόσεις από τις “Εκδόσεις των συναδέλφων”Γιώργος Λιερός

Κοινά, κοινότητες, κοινοκτημοσύνη, κομμουνισμός:

Από τον κόσμο των κοινών στον κοινό κόσμο

Σχήμα: 12,5Χ19,5 • Σελίδες: 464 • Τιμή: 14,5 ευρώ • ISBN 978-960-9797-50-4

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος στη δημόσια συζήτηση για τα «κοινά». Τι είναι όμως αυτά τα περιβόητα «κοινά»; Πρόκειται για αυτό που συνηθίζουμε να ονομάζουμε «κοινά αγαθά»; Πρόκειται για τους «κοινούς πόρους»; Τα κοινά είναι μόνο τα δάση, οι παραλίες, ο αέρας και το νερό, τα οποία είναι γνωστά ως «κοινά τοις πάσι» από την εποχή του αρχαίου ρωμαϊκού δικαίου; Ή πρόκειται και για κάτι πιο σύνθετο, που έχει άμεση σχέση με την αυτοοργάνωση της κοινωνίας, τις δομές αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας, τους εργατικούς αγώνες, τα κινήματα πολιτών που μετατρέπουν την κρατική ιδιοκτησία σε δημόσια, σε κοινή κτήση; Και ποια η σχέση τους με τις κοινότητες, την κοινοκτημοσύνη και τον κομμουνισμό – η γενεαλογική σχέση τους με τη μεγάλη παράδοση που αναφέρεται στην αρχική εξισωτική «φυσική κατάσταση»;

Στην καθομιλουμένη, και όχι μόνο, «παίρνω μέρος στα κοινά» σημαίνει συμμετέχω στην πολιτική ζωή μιας δημοκρατικής πόλεως. Είναι σε θέση οι ελεύθερα συνεταιρισμένοι παραγωγοί να θεμελιώσουν τις δικές τους πόλεις/πολιτείες, να αναδείξουν μια νέα λαμπρή δημόσια σφαίρα, έναν πολιτισμό άμεσης δημοκρατίας; Ποια θα μπορούσε να είναι η κοινωνική και πολιτική οργάνωση μιας κοινωνίας του Δώρου; Μιας κοινωνίας στην οποία η «μέθεξη ανθρώπων και πραγμάτων» θα έπαιρνε τη θέση της αλλοτρίωσης του φετιχισμού του εμπορεύματος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος