Εσπερίδα με θέμα «Νέες παιδαγωγικές προσεγγίσεις και τεχνολογία στη σχολική εκπαίδευση» διοργανώνουν το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας (ΙΕΤΕΘ) σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015 στο αμφιθέατρο Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις 18:00.

Το ακροατήριο θα έχει την ευκαιρία να δει αποτελέσματα ερευνητικών δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που συνδυάζουν συνεργατικές, βιωματικές μεθοδολογίες μάθησης με νέες τεχνολογίες μαθησιακών παιχνιδιών με εφαρμογές ως συμπληρωματικό μαθησιακό εργαλείο στους τομείς της δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η προτεινόμενη μεθοδολογία μάθησης μπορεί, ωστόσο, να προσαρμοστεί για την κάλυψη μαθησιακών αναγκών και άλλων ομάδων, όπως επαγγελματιών σε τομείς καινοτομίας. Το ακροατήριο θα έχει επίσης την ευκαιρία να συμμετέχει σε σχετική συζήτηση με θέμα τα πλεονεκτήματα και τους πιθανούς περιορισμούς της εφαρμογής της τεχνολογίας σε μαθησιακές διαδικασίες ως συμπληρωματικό στις υπάρχουσες πρακτικέ εργαλείο.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα  πλαίσια του ερευνητικού σχεδίου eCity: a Virtual City Environment for Engineering Problem Based Learning. Επιστημονικός υπεύθυνος του σχεδίου είναι ο κ. Ηλίας Χούστης, Διευθυντής του  ΙΕΤΕΘ και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στα πλαίσια του σχεδίου υλοποιούνται καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές για μαθητές και φοιτητές για την ανάπτυξη γνώσεων σε θέματα μαθηματικών, φυσικής, τεχνολογίας, και οικονομίας. Οι μαθητές αναπτύσσουν δεξιότητες μέσω ασκήσεων που τους καλούν να συνδυάσουν διεπιστημονικές γνώσεις από τα παραπάνω πεδία για να συνθέσουν λύσεις σε προβλήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα. Παραδείγματα θεμάτων είναι η πρόληψη των σεισμών, η προστασία από πλημμύρες, ο σχεδιασμός δικτύων ενέργειας, μεταφορών, και επικοινωνιών, η αντιμετώπιση της μόλυνσης του περιβάλλοντος, κ.α.

 

Μοιράσου το άρθρο: