Κ.Ρέγκλινγκ: Να έχει αρμοδιότητες για πρόγραμμα διάσωσης ο ΕΜΣ από το 2018

Τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εντός του 2018, ώστε να μπορεί να ελέγχει τις οικονομίες των χωρών-μελών της ευρωζώνης, ζήτησε ο επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ, στο περιθώριο των συναντήσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. “Οι νέες αυτές εξουσίες θα επιτρέψουν στο Ταμείο να είναι έτοιμο να παράσχει άμεσα ένα πρόγραμμα διάσωσης συνοδευόμενο από όρους, σε όποια χώρα το χρειαστεί”, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Αν ο ΕΜΣ λάβει νέες εξουσίες να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να καταρτίζει, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα πρόγραμμα με όρους, αυτό δεν θα μπορούμε να το κάνουμε αν δεν ελέγχουμε συνεχώς» τις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης, επεσήμανε ο επικεφαλής του ΕΜΣ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο περιθώριο των φθινοπωρινών συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο Ρέγκλινγκ πρόσθεσε εξάλλου ότι η ιδέα αυτή «δεν είναι και τόσο επαναστατική», καθώς ο ΕΜΣ ήδη ελέγχει τις οικονομίες των μισών χωρών της ευρωζώνης.

Το ζήτημα είναι ευαίσθητο διότι βάσει των συνθηκών της ΕΕ, η δουλειά του ελέγχου και της εποπτείας έχει ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο κάποιες χώρες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, θα ήθελαν να δουν να μοιράζεται αυτή την ευθύνη ένας διακυβερνητικός οργανισμός, όπως ο ΕΜΣ, διότι πιστεύει πως η Κομισιόν είναι πολύ πολιτικοποιημένη.

«Δεν σκοπεύω να αρπάξω αρμοδιότητες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν είναι δυνατό, διότι περιλαμβάνονται στις συνθήκες της ΕΕ», τόνισε ο Ρέγκλινγκ.

ΠΗΓΗ:ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος