Τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εντός του 2018, ώστε να μπορεί να ελέγχει τις οικονομίες των χωρών-μελών της ευρωζώνης, ζήτησε ο επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ, στο περιθώριο των συναντήσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Οι νέες αυτές εξουσίες θα επιτρέψουν στο Ταμείο να είναι έτοιμο να παράσχει άμεσα ένα πρόγραμμα διάσωσης συνοδευόμενο από όρους, σε όποια χώρα το χρειαστεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Αν ο ΕΜΣ λάβει νέες εξουσίες να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να καταρτίζει, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα πρόγραμμα με όρους, αυτό δεν θα μπορούμε να το κάνουμε αν δεν ελέγχουμε συνεχώς» τις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης, επεσήμανε ο επικεφαλής του ΕΜΣ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο περιθώριο των φθινοπωρινών συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο Ρέγκλινγκ πρόσθεσε εξάλλου ότι η ιδέα αυτή «δεν είναι και τόσο επαναστατική», καθώς ο ΕΜΣ ήδη ελέγχει τις οικονομίες των μισών χωρών της ευρωζώνης.

Το ζήτημα είναι ευαίσθητο διότι βάσει των συνθηκών της ΕΕ, η δουλειά του ελέγχου και της εποπτείας έχει ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο κάποιες χώρες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, θα ήθελαν να δουν να μοιράζεται αυτή την ευθύνη ένας διακυβερνητικός οργανισμός, όπως ο ΕΜΣ, διότι πιστεύει πως η Κομισιόν είναι πολύ πολιτικοποιημένη.

«Δεν σκοπεύω να αρπάξω αρμοδιότητες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν είναι δυνατό, διότι περιλαμβάνονται στις συνθήκες της ΕΕ», τόνισε ο Ρέγκλινγκ.

ΠΗΓΗ:ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: