Σύμφωνα με την έκθεση (State of European Tech report) που δημοσίευσε η ευρωπαϊκή εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Atomico σχετικά με την κατάσταση της ευρωπαϊκής τεχνολογίας, το 2017 ήταν ένα έτος ρεκόρ για την Ευρώπη, καθώς επενδύθηκαν περισσότερα από 19 δισεκατομμύρια δολάρια σε startup, συγκριτικά με τα 14. 5 δισεκατομμύρια δολάρια που είχαν επενδυθεί το 2016.

Η Ευρώπη οικοδομεί ένα δικό της τεχνολογικό οικοσύστημα που καθορίζεται από την τεχνογνωσία βαθιάς τεχνολογίας, τη γεωγραφική διαφοροποίηση και τη μοναδική προσέγγιση συνεργασίας με την παραδοσιακή βιομηχανία. Το τεχνολογικό εργατικό δυναμικό της Ευρώπης αυξάνεται ταχύτερα από οποιονδήποτε άλλον τομέα στην ΕΕ. Η Ευρώπη εισέρχεται σε μια νέα εποχή επιχειρηματικότητας όπου η τεχνολογία χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες κοινωνικές προκλήσεις. Το 55% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην έρευνα, πιστεύουν πως οι ευρωπαίοι επιχειρηματίες θα συνεισφέρουν περισσότερο στην επίλυση σημαντικών παγκόσμιων ζητημάτων από ό, τι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Νομοθεσία και ΕΕ

Οι κανονισμοί για την φορολογία, την προστασία των δεδομένων και την απασχόληση, εξακολουθούν να είναι κυρίαρχα θέματα στην Ευρώπη. Καθώς όμως το οικοσύστημα ωριμάζει, υπάρχουν ενδείξεις πως η νομοθεσία μπορεί να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Πολλοί επιχειρηματίες πιστεύουν πως πρέπει να συνεχίσει να προωθείται η ευρωπαϊκή πολιτική τόσο στον πεδίο του ανταγωνισμού όσο και στις κανονιστικές ρυθμίσεις στην αγορά της ΕΕ. Τα νέα πλαίσια σε επίπεδο ΕΕ είναι απαραίτητα για την υποστήριξη της ανάπτυξης των αναδυόμενων τεχνολογιών και των τάσεων της αγοράς, όπως είναι το blockchain ή το eSports.

Νεοι παίκτες

Πλέον, η Ευρώπη έχει 41 εταιρείες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μερικές από τις νεοεισερχομένες στη λίστα εταιρίες, είναι και η βρετανική Purple Bricks μια διαδικτυακή αγορά για κτηματομεσίτες, το Rovio, ένα φινλανδικό στούντιο που αναπτύσσει παιχνίδια για κινητά και το Outfit7 με έδρα τη Σλοβενία, που επίσης αναπτύσσει εφαρμογές και παιχνίδια για κινητά και φέρεται να αγοράστηκε πρόσφατα από μια κινεζική εταιρεία χημικών για 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Η τεχνητή νοημοσύνη και το κρυπτονόμισμα θεωρούνται σημαντικές ευκαιρίες για την ευρωπαϊκή τεχνολογία με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία να θεωρούνται ως οι δύο χώρες που βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να ηγηθούν παγκοσμίως σε τεχνολογίες αιχμής. Παράλληλα, η Ευρώπη φιλοξενεί το μεγαλύτερο ποσοστό των 100 κορυφαίων ερευνητικών ιδρυμάτων παγκοσμίως.

Η Ιρλανδία με τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο πληθυσμό εργαζομένων στον τομέα της πληροφορικής βρίσκεται στην ένατη θέση της λίστας με τους προορισμούς για επενδύσεις κεφαλαίων στην Ευρώπη ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το Brexit, παραμένει ο κορυφαίος προορισμός για ταλέντα.

Διεθνή κεφάλαια και χρηματοδότηση

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, υπάρχει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές εταιρίες. Φέτος, περισσότερα από 200 αμερικανικά κεφάλαια έκλεισαν τουλάχιστον μία συμφωνία στην Ευρώπη, αριθμός διπλάσιος συγκριτικά με το 2012, ενώ η Ασία επένδυσε φέτος 1,8 δισ. δολάρια σε ευρωπαϊκές εταιρίες. Πάντως, ένα μεγάλο μέρος του κεφαλαίου που επενδύθηκε προέρχεται από κυβερνητικές υπηρεσίες, οι οποίες είναι σημαντικές πηγές κεφαλαίων στην Ευρώπη.«Η Ευρώπη έχει έντονη αισιοδοξία για το μέλλον του τεχνολογικού οικοσυστήματος της», δήλωσε ο Wehmeier, εταίρος και επικεφαλής της έρευνας. «Παρόλα αυτά, στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει μια αισθητά λιγότερη αίσθηση αισιοδοξίας, καθώς πολλοί ερωτηθέντες δήλωσαν ότι είναι λιγότερο αισιόδοξοι από ό, τι πριν από 12 μήνες. Σαφώς ο μεγάλος παράγοντας είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προωθεί το άρθρο 50 για την έξοδό της από την Ε.Ε.». 

«Η Ευρώπη έχει έντονη αισιοδοξία για το μέλλον του τεχνολογικού οικοσυστήματος της», δήλωσε ο Tom Wehmeier, εταίρος της Atomico και επικεφαλής της έρευνας. «Παρόλα αυτά, στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει μια αισθητά λιγότερη αίσθηση αισιοδοξίας, καθώς πολλοί ερωτηθέντες δήλωσαν ότι είναι λιγότερο αισιόδοξοι από ό, τι ήταν πριν από 12 μήνες. Σαφώς η κύρια αιτία είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προωθεί το άρθρο 50 για την έξοδό του από την Ε.Ε.».

Μπορείτε να δείτε την πλήρη έκθεση εδώ.

ΠΗΓΗ:

Techcrunch.com

 

 

Μοιράσου το άρθρο: