Την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ το συντομότερο δυνατόν έχει βάλλει στόχο το οικονομικό επιτελείο ώστε ιδανικά όλα να είναι έτοιμα ως το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, που είναι μέρος της δόσης των 10,3 δισ., θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και αυτό σημαίνει ότι τα 15 προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχουν ικανοποιηθεί προηγουμένως. Ομως, η ελληνική πλευρά επιθυμεί η διαδικασία να έχει τελειώσει μέσα στο Σεπτέμβριο ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.

Τα περισσότερα από τα προαπαιτούμενα έχουν ήδη νομοθετηθεί, όμως δεν έχει γίνει ακόμη πιστοποίηση της υλοποίησής τους από τους θεσμούς. Ομως, κάποια άλλα δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη και αυτό θα πρέπει να γίνει τις επόμενες εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα 15 προαπαιτούμενα είναι η προκήρυξη για την διάθεση μειοψηφικού ποσοστού του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή από την ΔΕΗ με την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να αντιδρά έντονα.

Ο ορισμός μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι ένα άλλο προαπαιτούμενο όπως κι η αναμόρφωση της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που θα διασφαλίζει τον μηδενισμό του ελλείμματος του λογαριασμού μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

Η μεταφορά του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είναι ένα άλλο προαπαιτούμενο ενώ θα πρέπει να στελεχωθεί επίσης το εποπτικό συμβούλιο που θα ορίσει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και η αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων του ΤΑΙΠΕΔ, της ΕΤΑΔ και της ΕΔΗΣ. Τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου θα έπρεπε να είχαν επιλεγεί εντός του Ιουνίου.

Μοιράσου το άρθρο: