Αγκάθι οι ομαδικές απολύσεις για τα εργασιακά (video)

Σκληρή είναι η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά. Το ΔΝΤ επιμένει και ζητά πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Η ελληνική πλευρά απορρίπτει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο και επιμένει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στο μεγαλύτερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά εξελίσσονται οι ομαδικές απολύσεις.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου εργασίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά:

  • την πλήρη απελευθέρωση, κάτι που πρακτικά σημαίνει διπλασιασμό του ορίου από 5% σε 10% στις απολύσεις που μπορεί να κάνει, κάθε μήνα, μία επιχείρηση η οποία απασχολεί πάνω από 150 εργαζόμενους
  • καθώς και κατάργηση στο υπουργικό βέτο, στη δυνατότητα δηλαδή που έχει σήμερα ο υπουργός εργασίας να απορρίπτει προτάσεις επιχειρήσεων για ομαδικές απολύσεις, όταν αυτές αντιβαίνουν στην ισχύουσα νομοθεσία.

Η Αθήνα από την πλευρά της επιδιώκει τη διατήρηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 5%, θέση την οποία στηρίζουν και οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Στην περίπτωση κατάργησης του υπουργικού βέτο, στόχος είναι να υπάρχει ένα στάδιο προέγκρισης των απολύσεων από κάποιο άλλο ανεξάρτητο όργανο (π.χ. ΟΜΕΔ), καθώς και ένα «κοινωνικό πλάνο» που θα στηρίζει όλους όσοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά, με συγκεκριμένα μέτρα, όπως χρηματοδότηση προγραμμάτων κατάρτισης των απολυμένων και κρατική επιδότηση στο μισθό του εργαζόμενου για επιχειρήσεις που θα εφαρμόζουν μειωμένο ωράριο αντί για ομαδικές απολύσεις.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επιδίωξή μας είναι, στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχει κλείσει η αξιολόγηση και να έχουν τεθεί εγγυήσεις για το χρονοδιάγραμμα ρύθμισης του χρέους, επισήμανε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο βασική προτεραιότητα για την ελληνική πλευρά αποτελεί η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για να επανακτήσει η ελληνική αγορά εργασίας τον θεσμό της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων.

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, η Αθήνα επιδιώκει να καθορίζεται ξανά από τους κοινωνικούς εταίρους και όχι από τον εκάστοτε υπουργό εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ευρωπαϊκή πλευρά αφήνει ανοικτό παράθυρο για να συζητηθεί ξανά το θέμα αυτό στο δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Βρέθηκε η «χρυσή τομή» για την παιδεία

Βρέθηκε τελικά η «χρυσή τομή» για το θέμα των απολύσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση, μετά τη δεύτερη συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου με τους θεσμούς.

Αν και οι συζητήσεις ήταν πολύ σύνθετες, το ζήτημα λύθηκε με την αντικατάσταση των υπηρεσιακών συμβουλίων από μία ανεξάρτητη επιτροπή. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, την καταχρηστικότητα και νομιμότητα των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα κρίνει μία ανεξάρτητη επιτροπή, αντί των υπηρεσιακών συμβουλίων εκπαίδευσης που προβλέπει ο νόμος Φίλη.

Η επιτροπή θα αποτελείται από εκπροσώπους των εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), των σχολαρχών (ΣΙΣ), του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και δύο πανεπιστημιακούς, νομικούς. Ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών δεν θα έχουν ενεργό ρόλο στις ψηφοφορίες.

Μετά το πέρας των συζητήσεων λοιπόν, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εμφανίστηκε πολύ ευχαριστημένη, και μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η αλλαγή που θα γίνει στον νόμο Φίλη, καθιστά το νόμο «πιο αντικειμενικό», χωρίς να αλλάζει την ουσία και την ταυτότητά του.
Έτσι, μετά το τριετές πλάνο και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, «έκλεισε» και το θέμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των φροντιστηρίων, ένα «αγκάθι» που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είχε φέρει σε αδιέξοδο τη χθεσινοβραδυνή συνάντηση.
Τέλος, όσον αφορά τις 20.000 προσλήψεις στην Παιδεία, για τις οποίες είχε δεσμευθεί ο τέως υπουργός, Νίκος Φίλης, είναι ένα ζήτημα που προς το παρόν δεν προχωράει και θα εξεταστεί αργότερα. Αυτό που επισημαίνουν όμως, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, είναι η σημασία της συμφωνίας για το τριετές πλάνο, το οποίο χαρακτηρίζουν «αποτύπωμα της πολιτικής της κυβέρνησης» και το οποίο είναι εκείνο που θα οδηγήσει στις προϋποθέσεις για να υπάρξουν και προσλήψεις στο μέλλον.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ1, ΑΜΠΕ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρίνα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος