Ανακοινώνεται το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016- προσδοκίες για 3%-4% του ΑΕΠ

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα ανακοινώσει σήμερα τα επίσημα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 με τους περισσότερους να αναμένουν ότι θα καταλήξει μεταξύ 3% και 4% του ΑΕΠ μετά και τις ανώνυμες δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων στο Τύπο .

Κυβερνητικός αξιωματούχος προέβλεψε ότι το πλεόνασμα θα πλησιάσει το 4% του ΑΕΠ σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.

To ΔΝΤ εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 3,3% του ΑΕΠ το 2016, στο 1,8% το 2017 και στο 2% το 2018 στην πρόσφατη έκθεση για τα δημοσιονομικά (Fiscal Monitor).

Η κυβέρνηση πόνταρε στο υψηλό πλεόνασμα του 2016 για να περιορίσει τα δημοσιονομικά μέτρα που ζητούσαν οι δανειστές για την επίτευξη του στόχου του προγράμματος το 2018 και μεσοπρόθεσμα. Ομως, οι προβλέψεις του Ταμείου βάζουν ουσιαστικά πάγο σ’ αυτές τις φιλοδοξίες απο την στιγμή που τοποθετεί το πλεόνασμα κάτω από τον στόχο το 2018.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα θέτει ως στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε ανέφερε χθες σε εκδήλωση στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον ότι οι ελληνικές προβλέψεις ήταν πιο ρεαλιστικές σε σχέση με αυτές του Ταμείου τα δυο τελευταία χρόνια.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε χθες σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να είναι λογικά. Πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα 10 χρόνια δεν είναι εφικτά είχε τονίσει η ίδια νωρίτερα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος