Τα αποτελέσματα του Eurogroup θα βρεθούν το απόγευμα, στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, στις 18:30. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο όρος της ελληνικής πλευράς για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα», είναι απαράβατος στη συμφωνία.

Η πολιτική συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα μετά την Καθαρά Δευτέρα, και για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης επιτεύχθηκε στο Eurogroup, θα είναι το επίκεντρο της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο. Πρακτικά, επισημαίνουν, στην Αθήνα, θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.

(AP Photo/Thierry Monasse)
(AP Photo/Thierry Monasse)

Επιπλέον, υπογραμμίζουν πως στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

Επίσης, ως πολύ σημαντική τονίζουν τη δέσμευση, από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας, τα επόμενα δυόμισι χρόνια.

Όπως σημειώνουν, τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Το βλέμμα της Αθήνας είναι στραμμένο και στην συνάντηση της Τετάρτης ανάμεσα στην Κριστίν Λαγκάρντ, την καγκελάριο Μέρκελ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Παναγιώτης Ρήγας μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ Πρωινή Ζώνη, ανέφερε ότι η συμφωνία έχει μηδενικό δημοσιονομικό κόστος καθώς «θα υπάρχει αντιστάθμισμα σε ότι ζητήσουν» προσθέτοντας ότι το πολιτικό πλαίσιο έχει συμφωνηθεί πλήρως. Τόνισε δε, ότι το ζητούμενο τώρα είναι να επανέλθει η κανονικότητα στην αγορά εργασίας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαιρέτισε τις παραχωρήσεις που έγιναν στο Eurogroup, αλλά θεωρεί πως χρειάζεται να επιτευχθεί «περισσότερη πρόοδος».

(AP Photo/Jon Gambrell)
(AP Photo/Jon Gambrell)

Στο συμβούλιο, το ΔΝΤ «συμφώνησε να στείλει» ένα τεχνικό κλιμάκιο στην Ελλάδα, αλλά εκτίμησε πως είναι ακόμη «πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε υπόθεση» σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής, όπως ανέφερε σε ένα σύντομο δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων με τη Νέα Δημοκρατία να επισημαίνει ότι για άλλη μία φορά η κυβέρνηση επιχειρεί να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό, υποστηρίζοντας ότι η επιστροφή των θεσμών συνοδεύεται από πρόσθετες υποχωρήσεις, επώδυνα μέτρα και διαπραγματευτικές ήττες.

Όλοι αναγνωρίζουν το πόσο σημαντική είναι η συμφωνία, εκτός από τη ΝΔ, η οποία μάλλον έγραψε την ανακοίνωσή της από χθες, απάντησε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε όσα έχει καταγγείλει, υποστηρίζοντας ότι η χώρα σέρνεται και η αβεβαιότητα παραμένει.

Η κυβέρνηση έδωσε αφορολόγητο και συντάξεις για να επιστρέψει το ΔΝΤ, υποστήριξε η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Για νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, μίλησε το ΚΚΕ.
Τα νέα μέτρα θα αποκαλούνται πλέον νέο μείγμα πολιτικής, σχολίασε το Ποτάμι.
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει, αλλά μπορεί να κλαίει την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε η Ένωση Κεντρώων.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:

Τι φέρνει η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα (άρθρο)

Μοιράσου το άρθρο: