Αποστόλου: Οι κοινοτικοί πόροι είναι σημαντικοί για μια βιώσιμη αλιεία

Τις προσπάθειες που καταβάλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να καταστήσει την αλιεία βιώσιμη παρουσίασε ο Βαγγέλης Αποστόλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη Δραπετσώνα.

Βασικό εργαλείο σε αυτές τις προσπάθειες, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό αποτελούν οι κοινοτικοί πόροι του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας. Οι πόροι του προγράμματος ανέρχονται σε 389 εκατ. Ευρώ και ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 720 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν ενεργοποιηθεί μέτρα ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων έχουν ενεργοποιηθεί μέτρα που αφορούν το Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων, οι κατασκευές και ο εκσυγχρονισμός αλιευτικών καταφυγίων και ιχθυοσκαλών, το Προγράμματα Τοπικής Ανάπτυξης (Leader Αλιείας), τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, την αγορά και εκσυγχρονισμό πλωτών και εναέριων μέσων για την εφαρμογή ελέγχου στην αλιεία.

Αναφερόμενός στο Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων, ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν υλοποιούταν καθόλου ή σχεδόν καθόλου, παρόλο που αποτελεί σημαντικό εργαλείο κάθε χώρας για την εφαρμογή της αλιευτικής πολιτικής.

Σημείωσε, ότι το υπουργείο επεξεργάζεται νέο νόμο σχετικά με τις κυρώσεις στην αλιεία, που θα συμπληρώνει και θα αυστηροποιεί το μέχρι σήμερα θεσμικό πλαίσιο και «θα αποτρέπει την παράνομη και λαθραία αλιεία δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ιχνηλασιμότητα των αλιευτικών προϊόντων».

Αναφερόμενος στις ερασιτεχνικές άδειες αλιείας ο αρμόδιος υπουργός, κατά την ομιλία του τόνισε πως επεξεργάζεται νομοθετική πρωτοβουλία επαναφοράς τους καθώς και η δημιουργία μητρώου ερασιτεχνών.

«Η ερασιτεχνική αλιεία είναι ένας χώρος τον οποίο οφείλουμε να χαρτογραφήσουμε και μάλιστα, ήδη, μέσω το Εθνικού Προγράμματος Αλιευτικών Δεδομένων, έχει ξεκινήσει μια πρώτη καταγραφή τόσο για τον αριθμό των ερασιτεχνών αλιέων, όσο για τις ποσότητες, τα είδη και τη συχνότητα που αλιεύουν», δήλωσε σχετικά.

Παρόλα αυτά όπως είπε ο κ. Αποστόλου, «οι νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν είναι δυνατόν να γίνουν ερήμην των αλιέων. Η γνώμη των αλιέων για θέματα που τους αφορούν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για εμάς, ώστε συνεκτιμώντας την επιστημονική συμβουλή και την Κοινοτική νομοθεσία να μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε του εθνικό πλαίσιο που διέπει την αλιεία, με γνώμονα τη διατήρηση με βιώσιμο τρόπο αυτής της πολύ σημαντικής δραστηριότητας της αλιείας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος