Bloomberg: Οι ‘Ελληνες νοιώθουν τον πόνο της κανονικότητας

Η κυβέρνηση θέλει να εξέλθει από το οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής μετά από 8 χρόνια αλλά τα χρηματοοικονομικά της χώρας είναι ακόμη επισφαλή τονίζει το Bloomberg.

Η επικρατούσα αντίληψη στην Ευρώπη είναι ότι η κρίση έχει σχεδόν τελειώσει στην Ελλάδα: Η οικονομία αναπτύσσεται, η χώρα πρόσφατα άντλησε χρήματα από επενδυτές ομολόγων και η κυβέρνηση λέει στην Ευρωζώνη ότι δεν χρειάζεται περισσότερη χρηματοοικονομική βοήθεια, τονίζει.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχει ο διαρκής πόνος της επιδιόρθωσης των χρηματοοικονομικών της χώρας μετά από μια οικονομική κατάρρευση που δεν έχει ξαναγίνει σε καιρό ειρήνης.

Παρά την αξιολόγηση που έδειξε ότι η Ελλάδα είχε συμμορφωθεί σε όλα, εκτός από δύο, προαπαιτούμενα του πακέτου διάσωσης της, ορισμένοι αξιωματούχοι στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να εγκαταλείψει την εντατική φροντίδα του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης, προσθέτει.

Η οικονομία έχει ανακτήσει μόνο ένα κομμάτι από αυτό που έχασε. Ένας στους πέντε ανθρώπους δεν μπορεί να βρει δουλειά και η μεγάλη πλειοψηφία για πάνω από ένα χρόνο. ‘Αλλοι με προσόντα . Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες οφείλουν φόρους με τα μη εισπραχθέντα ποσά να υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ (123 δισ. δολάρια) στο τέλος του περασμένου έτους, τα οποία αντιστοιχούν στο 56% του συνόλου της οικονομίας, τονίζει το Bloomberg.

«Η κατάσταση έχει πράγματι εξομαλυνθεί και υπάρχει κάποιο επίπεδο σταθερότητας, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά εκκρεμή ζητήματα», δήλωσε ο Δημήτρης Μπόκας, ιδιοκτήτης της Plagton SA, μιας εξαγωγικής επιχείρησης με ιχθυοκαλλιέργειες.

Η πρόσβαση στα χρήματα είναι πιο δύσκολη και η φορολογική επιβάρυνση είναι 58% επί των κερδών της εταιρείας της, τόνισε ο ίδιος. «Από την επιβολή των capital controls έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολο να χρηματοδοτήσουμε τις δραστηριότητες μας από τις τράπεζες», συμπλήρωσε ο κ. Μπόκας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα προσαρμογής όταν το τρέχον πρόγραμμα- το τρίτο σε οκτώ χρόνια – λήξει τον Αύγουστο.

Η τελευταία έκθεση της ΕΕ, της 17ης Φεβρουαρίου, που συζητήθηκε στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα, έδειξε ότι η Ελλάδα είχε ολοκληρώσει τα 108 από τα 110 προαπαιτούμενα για να λάβει την επόμενη δόση.

Ομως, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τους πλειστηριασμούς ακινήτων και την πώληση του παλιού αεροδρομίου της Αθήνας (Ελληνικό). Οι διαδοχικές κυβερνήσεις συγκέντρωσαν μέχρι στιγμής το ένα δέκατο από τον στόχο των 50 δισ. ευρώ για ιδιωτικοποιήσεις που είχε τεθεί το 2011, συμπληρώνει το Bloomberg.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος