«Τώρα τα ελληνικά ομόλογα είναι καλύτερη εναλλακτική έναντι της Ιταλίας», μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg εκτιμώντας ότι πλέον αποτελούν και «ασφαλές στοίχημα» για τους επενδυτές.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, επικαλούμενο έκθεση της τράπεζας Societe Generale, μπορεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να αξιολογείται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα από μεγάλους οίκους αξιολόγησης, ενδέχεται όμως να αποδειχθεί ανθεκτικό στο ιταλικο πολιτικό ρίσκο γιατί είναι «πολύ δύσκολο» να φανταστεί κανείς σενάρια βάσει των οποίων η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

«Υπάρχει μακροπρόθεσμη αξία στην Ελλάδα» σημειώνουν, σε σημείωμα προς τους πελάτες τους, οι στρατηγικοί αναλυτές Ιβάν Μαμαλέ και Κιάραν Ο Χάγκαν. «Τα spread των ελληνικών ομολόγων θα συρρικνωθούν σε σχέση με αυτά των ιταλικών αν η προέλευση των αναταράξεων είναι η Ιταλία», αναφέρουν.

Σε κάθε περίπτωση, η διαφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών έχει συρρικνωθεί και προστίθεται ότι το spread των 5ετών τίτλων είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα και με την αμερικανική  εφημερίδα Wall Street Journal, οι στρατηγικοί αναλυτές της Societe Generale «αναγνωρίζουν την αξία των ελληνικών κρατικών ομολόγων για εκείνους τους επενδυτές που πιστεύουν ότι η παγκόσμια αποστροφή κινδύνου θα παραμείνει περιορισμένη κατά τα επόμενα χρόνια και παράλληλα θεωρούν ότι οι κίνδυνοι στην Ιταλία είναι πιθανό να παραμείνουν.»

Η Ελλάδα πρόκειται να τερματίσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ο οργανισμός διαχείρισης χρέους της χώρας στοχεύει στη βελτίωση της ρευστότητας των ομολόγων μέσω τακτικών εκδόσεων, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης θεωρούν ότι η Ελλάδα χρηματοδοτείται πλήρως μέχρι το 2022, αναφέρεται στο αμερικανικό δημοσίευμα.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης μιλάει για «μία ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης στην θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας». «Βγάζουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Συνεχίζουμε με σοβαρότητα και σχέδιο, προσανατολισμένοι στο θετικό αποτέλεσμα. Στην οικονομία, την εξωτερική πολιτική, την καθημερινότητα των πολιτών» σημειώνει ο κ. Παπαδημούλης.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: