Χρέος και μεταρρυθμίσεις στη συνάντηση Τσακαλώτου -Λαγκάρντ (video)

Στην επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν την λήψη των αποφάσεων για το χρέος της Ελλάδας αλλά και την εφαρμογή των πολιτικών που προβλέπονται από το πρόγραμμα στάθηκε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κατά την συνάντηση που είχε το Σάββατο το μεσημέρι με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου.

“Είχα μια παραγωγική συνάντηση σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και την ομάδα του. Συζητήσαμε για τη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης των συζητήσεων για το χρέος και την επιτάχυνση της εφαρμογής των πολιτικών του προγράμματος, καθώς και τα δύο είναι κρίσιμα για την τόνωση των οικονομικών προοπτικών αλλά και για την χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ“, ανέφερε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν το τέλος του Προγράμματος ζητούν όλο και περισσότερες φωνές σε διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, αρκετοί αξιωματούχοι, τόσο των ευρωπαϊκών Θεσμών, όσο και του Ταμείου τόνισαν την ανάγκη για μία συμφωνία – πακέτο μέχρι το eurogroup του Ιουνίου, ή το αργότερο στις αρχές Ιουλίου.

“Είμαστε στην τελική ευθεία. Έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής. Πρέπει οι ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στην εφαρμογή των τελευταίων μεταρρυθμίσεων. Πρέπει και οι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουν τις ευθύνες του. Να αποκλείσουν οποιαδήποτε παράταση ή ένα καινούργιο πρόγραμμα και να αποσαφηνίσουν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους” υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

“Πλησιάζουμε στο τέλος της τέταρτης αξιολόγησης. Οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες. Πρέπει να διατηρηθεί αυτό το μομέντουμ. Τώρα πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον και τα μέτρα για το χρέος. Υποστηρίζω μια φιλόδοξη προσέγγιση, ώστε να διατηρήσει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη των αγορών” εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ

“Το 2018 είναι το κρίσιμο έτος όπου αφήνουμε πίσω μας τα προγράμματα στήριξης και την ασφυκτική επιτροπεία και μεταβαίνουμε στην επόμενη μέρα για τη χώρα. Μια μέρα παραγωγής, δημιουργίας, βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης και οικονομικής δημοκρατίας” τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η γαλλική πρόταση για θέσπιση ρήτρας ανάπτυξης στην αποπληρωμή του χρέους, εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό σημείο τριβής με την γερμανική πλευρά, η οποία φέρεται να ζητά τη θέσπιση συγκεκριμένων προϋποθέσεων. Είμαστε πλέον πιο κοντά σε μια συμφωνία, αλλά θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για την ολοκλήρωσή της, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, αναγνωρίζοντας πάντως την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας.

“Η κατάσταση είναι διαφορετική απ’ ότι πριν από δύο χρόνια. Γι’ αυτό και μπορεί κανείς να ελπίζει ότι το πρόγραμμα θα φτάσει αισίως στο τέλος του” τόνισε στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Ουάσιγκτον

Νέες αιχμές για την αξιοπιστία του ΔΝΤ, με αφορμή τις πρόσφατες εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη και το πλεόνασμα, άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Καλό είναι να μιλάμε επί των δεδομένων της οικονομίας και όχι των εκτιμήσεων που κάνει το Ταμείο, οι οποίες διαρκώς αστοχούν. Η χώρα, επί τρία χρόνια, υπερβαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους και για πρώτη φορά, μετά τη μακρόχρονη ύφεση, επιτυγχάνει ρυθμούς ανάπτυξης. Επομένως, τα κινδυνολογικά σενάρια δεν έχουν καμία απολύτως βάση. Τίποτα δεν μπορεί να διακόψει την πορεία εξόδου από το πρόγραμμα, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις” είναι το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με συνέντευξη που παραχωρεί στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Το ζήτημα των κόκκινων δανείων και τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, που αναμένεται να ανακοινωθούν σε περίπου 15 μέρες, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Με ή χωρίς το ΔΝΤ η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα στις αγορές

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, δεν έχει προκύψει κάτι καθοριστικό στις συζητήσεις Ταμείου και Ευρωπαίων για την Ελλάδα, ούτε στο Ουάσινγκτον Γκρουπ, το οποίο συνεδρίασε μόνο για 45 λεπτά και μάλιστα χωρίς την Κριστίν Λαγκάρντ, ούτε γενικότερα στην Εαρινή Σύνοδο.

Το κλίμα που μεταφέρετε είναι ότι οι δημοσιογραφικές προσδοκίες ήταν πολύ μεγαλύτερες από ότι έπρεπε. Πηγή μας ανέφερε χαρακτηριστικά “εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι θα υπάρξει συγκεκριμένη απόφαση στην συνοδό μας”

Θεωρούν ότι τα περιθώρια για ενεργοποίηση του προγράμματος στενεύουν ασφυκτικά και εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξει τελική λύση, λύση δηλαδή που να περιλαμβάνει απόλυτη σύγκλυση στο θέμα του χρέους, απόλυτη σύγκλυση στον μηχανισμό, ανάλυση βιωσιμότητας από τον κ Τόμσεν που να πιστοποιεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο και έγκριση όλου αυτού του πακέτου από το Διοικητικό συμβούλιο, αν δεν υπάρξουν όλα αυτά μέσα στον Μάιο, δεν έχουν ούτε λόγο, δεν έχουν ούτε χρόνο να ενεργοποιήσουν το πρόγραμμά τους.

Αρκετοί αξιωματούχοι μας λένε ότι έχουν γίνει βήματα προόδου στο θέμα του χρέους αλλά ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Αυτό που επίσης προκύπτει από όλες τις συνομιλίες είναι ότι καλό θα είναι να υπάρχει η σφραγίδα του ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και χωρίς αυτή την σφραγίδα η Ελλάδα μπορεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και να βγει πια στις αγορές.

Πηγή:ΕΡΤ/ Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος,Ανταπόκριση της Λένας Αργύρη από την Ουάσιγκτον

Σχετική είδηση: Θετικά μηνύματα για την Ελλάδα στην Σύνοδο του ΔΝΤ – Με Λαγκάρντ συναντάται ο Ε. Τσακαλώτος (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος