Λήγει σήμερα, Δευτέρα, η εγγυητική επιστολή που έχει καταθέσει η αζέρικη SOCAR για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού στο ΔΕΣΦΑ χωρίς να έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής τι θα πράξουν οι Αζέροι που διαπραγματεύονται εδώ και καιρό με την ελληνική πλευρά.

Υπενθυμίζεται ότι η ισχύς της εγγυητικής επιστολής είχε παραταθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου κατά ένα μήνα ώστε να δοθεί χρόνος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών να ευοδωθούν.

Η παράταση δόθηκε μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με τον επικεφαλής της SOCAR στην Αθήνα στις 27 Σεπτεμβρίου.

Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι έχει μεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά όχι τόση ώστε να «κλειδώσει» το ντιλ.

Η SOCAR έχει δυο επιλογές. Η μία επιλογή που θεωρείται και πιθανότερη είναι να ανανεώσει την εγγυητική επιστολή ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις και ολοκλήρωση της πώλησης. Η άλλη επιλογή είναι να μην ανανεώσει την εγγυητική επιστολή.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο κατέχει το 66% του ΔΕΣΦΑ και η αζέρικη SOCAR πλειοδότησε στο διαγωνισμό του 2013, προσφέροντας 400 εκ. ευρώ.

Ομως, οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν ζητήσει να περιορίσει η SOCAR το ποσοστό της κάτω από το 50% για να εγκρίνουν το ντιλ. Η ιταλική Snam έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού στο ΔΕΣΦΑ με την σύμφωνη γνώμη της SOCAR.

Η συμμετοχή της SOCAR στο ΔΕΣΦΑ προβλέπεται να περιοριστεί σημαντικά κάτω από το 50% που είναι το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η SOCAR εκτιμάται πως θα μεταβιβάσει τουλάχιστον το 30% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, εφόσον ο διαγωνισμός ολοκληρωθεί, στην ιταλική Snam.

Μοιράσου το άρθρο: