ΔΝΤ: Θετικές επισημάνεις για την ανάπτυξη αλλά και συστάσεις (video)

Την ανάγκη επιτάχυνσης των δράσεων για τα “κόκκινα δάνεια” επισημαίνει η πρώτη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδας. Παράλληλα γίνονται συζητήσεις για το ενδεχόμενο αποπληρωμής μέρους του δανείου από την Αθήνα. Και μάλιστα το ΔΝΤ αφιερώνει μία ολόκληρη παράγραφο στο θέμα αυτό.

Στο βασικό σενάριο της έκθεσης χαρακτηρίζεται ως επαρκής η ικανότητα της χώρας μας να εξυπηρετήσει το χρέος. Ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν και συντάκτης της έκθεσης μίλησε στην ΕΡΤ, εστιάζοντας στην απασχόληση – ανταγωνιστικότητα και στη δημοσιονομική εξισορρόπηση εντός μεσοπρόθεσμων στόχων. Παράλληλα εκφράζει επιφυλάξεις για δημοσιονομικούς κινδύνους που μπορεί να προέλθουν από τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων και την ενδεχόμενη επαναφορά των δώρων στο δημόσιο. Για την αύξηση του κατώτατου μισθού εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση της πορείας αποκλιμάκωσης της ανεργίας ειδικά στους νέους.

Απαραίτητη κρίνεται η μείωση του κόστους χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, ενώ εκφράζεται προβληματισμός για τις αναδρομικές διεκδικήσεις μισθών και συντάξεων.

Συνεχίζοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Ντόλμαν στάθηκε στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων για το 2020, λέγοντας ότι θα συμβάλει στην απελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου, τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση για υψηλής προτεραιότητας επενδύσεις και κοινωνικές δαπάνες ή ακόμα και για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, οι οποίοι, όπως είπε, «είναι πολύ υψηλοί στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα».

“Η Ελλάδα βγήκε δύο φορές στις αγορές”

“Είναι πολύ θετική εξέλιξη. Όπως είπατε δύο φορές φέτος, μία φορά για το πενταετές και μια για το δεκαετές ομόλογο, “βγήκε” η Ελλάδα. Σημαντικό όμως είναι να κάνουμε περισσότερα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων για να πείσουμε τους επενδυτές να μειώσουν το κόστος δανεισμού των ομολόγων. Και ταυτόχρονα, για λόγους βιωσιμότητας του χρέους είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να πιέζουμε την επιτάχυνση της ανάπτυξης”, επεσήμανε ο Πίτερ Ντόλμαν.

Μιλώντας στους Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσινγκτον, το απόγευμα της Δευτέρας, ο Πίτερ Ντόλμαν υποστήριξε για την αγορά εργασίας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί και στο μη μισθολογικό κόστος, έτσι ώστε “όλο το βάρος να μην σηκώνεται από τον τομέα της εργασίας”.

“Διαφωνίες για την έκθεση”

“Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαφορετική άποψη για την αγορά εργασίας και το έχουμε αναφέρει στην έκθεση μας. Όπως είπα και νωρίτερα, ανησυχούμε για το συνδυασμό του υψηλότερου κατώτατου μισθού και της επέκτασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Και θα μπορούσα επίσης να αναφέρω την τρέχουσα μονομερή διαδικασία διαιτησίας. Θεωρούμε ότι μια προσέγγιση με περισσότερη έμφαση στη συνεργασία θα είχε νόημα. Νομίζω ότι και οι δύο πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στους αριθμούς. Σχεδιάζουμε να το κάνουμε αυτό στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων του άρθρου 4 εντός του τρέχοντος έτους”, τόνισε ο Πίτερ Ντόλμαν.

“Οι προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά”

“Προφανές το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, καθώς και το πολύ υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα”, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ , προσθέτοντας “στην ίδια λίστα την χαλαρή πειθαρχία στην εξόφληση των πληρωμών, καθώς και τα αρνητικά δημογραφικά στοιχεία, που θέτουν πολλές προκλήσεις στον δρόμο της Ελλάδας προς την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.”

Αναφορικά με τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ τόνισε ότι τόσο το Ταμείο όσο και οι ελληνικές Αρχές έχουν επικεντρωθεί στην υιοθέτηση μιας πιο «ολοκληρωμένης προσέγγισης», με βασικό στόχο την ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την αναζωογόνηση του δανεισμού.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/ Ανταπόκριση από Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος