Με τη διαμόρφωση των συμμαχιών των δυνάμεων που έχουν κοινές θέσεις με την Ελλάδα, είναι εφικτό να προκύψει στο Eurogroup της Δευτέρας είτε το πλαίσιο της συμφωνίας ή η δρομολόγησή της σε τακτό χρόνο ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Μιλώντας Στο Κόκκινο, ο ίδιος δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό όπως επιβεβαίωσαν οι δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, που «διέψευσε όσους στο εσωτερικό μέτωπο της Ελλάδας εξακολουθούν να εθετοτυφλούν».

«Αν εξαρτάτο μόνο από εμάς, την Δευτέρα θα κλείναμε» τη συμφωνία, δήλωσε ο κ.Δραγασάκης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες και μένει να φανεί εάν θα υπάρξουν αυτές οι λεπτές μετατοπίσεις.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, που «διέψευσε όσους στο εσωτερικό μέτωπο της Ελλάδας εξακολουθούν να εθετοτυφλούν», επιβεβαιώνουν την θέση του.

Το ΔΝΤ ζητάει μεταξύ άλλων να μειωθεί το αφορολόγητο, δηλαδή να φορολογηθούν τα χαμηλότερα στρώματα, αλλά παράλληλα να μειωθούν οι συντελεστές φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων, να ελαφρυνθεί η φορολογία «προς τα πάνω».

Σε μία χώρα σε κρίση, υπό χρεοκοπία, είναι δεδομένο ότι πρέπει να υπάρξει φορολογία όσων μπορούν να πληρώσουν, «όχι μόνο αριστερή, ούτε δεξιά κυβέρνηση δεν μπορεί να το δεχτεί αυτό», τόνισε.

«Όταν λοιπόν η κ. Μπακογιάννη ζητάει να ποινικοποιηθεί η καθυστέρηση, σε ποιον αναφέρεται, ποιος καθυστερεί; Η ελληνική κυβέρνηση ή αυτοί που θέτουν αιτήματα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά;», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Αποδέχονται τη μείωση του αφορολόγητου έτσι ώστε να μειωθούν οι υψηλοί συντελεστές; … Εκκρεμεί η απάντηση στο ερώτημα αυτό, προς την ΝΔ, τον κ.Μητσοτάκη, την κ. Μπακογιάννη … αλλά και τα άλλα κόμματα και τον κ.Στουρνάρα», τόνισε ο κ.Δραγασάκης. «Όποιος μιλάει για καθυστέρηση καλείται να πάρει θέση και για τα επίδικα της διαπραγμάτευσης».

Σε αντίθεση με το 2015, για πρώτη φορά, βγαίνουν στο προσκήνιο τα προβλήματα, τόνισε.

Η πλευρά Σόιμπλε ζητάει να συμμετέχει υποχρεωτικά το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και το Ταμείο τονίζει ότι πρέπει να μειωθεί το χρέος.

Δεν μπορεί λοιπόν η Γερμανία να «θέλει το ένα, με αντίθετους όρους, δεν μπορεί η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να πληρώνουμε τις αποκλίνουσες αντιθέσεις» άλλων, συμπλήρωσε.

Ο κ.Δραγασάκης σημείωσε επίσης ότι το καινούργιο στοιχείο είναι ότι πλέον δεν πρόκειται για αντίθεση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την γερμανική, αλλά για ρήξεις εντός ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, όπως έδειξαν οι δηλώσεις Γκάμπριελ κατά Σόιμπλε, η η θέση Βέμπερ να μην συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Το ελληνικό θέμα διαπερνά όλη την Ευρώπη, δημιουργεί ρήγματα στο εσωτερικό κυβερνήσεων, αυτό δείχνει ότι η αιτία της καθυστέρησης δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση αλλά οι διαφορετικές εκτιμήσεις και επιδιώξεις κάποιων από τους δανειστές», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: Στο Κόκκινο

Μοιράσου το άρθρο: