Ομιλία στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αναφέρθηκε στην πορεία της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, λέγοντας οτι αυτή έκλεισε πολύ εύκολα γιατί η κυβέρνηση υλοποίησε τις συμφωνίες της με τους θεσμούς. Είπε επίσης ότι η έξοδος από το πρόγραμμα τον Αύγουστο θα γίνει χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης γιατί «έχουμε το μαξιλάρι ασφαλείας το οποίο δημιουργούμε σιγά -σιγά».

Τέλος αναφέρθηκε στην υπεραπόδοση των πρωτογενών πλεονασμάτων τα τελευταία δύο χρόνια λέγοντας ότι αυτή δίνει στην κυβέρνηση τον απαραίτητο χώρο ώστε να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις περίπου 3,5 δις ευρώ την επόμενη πενταετία.

«Μπορούμε να έχουμε ένα δικό μας εναλλακτικό σχέδιο για την ανάπτυξη. Αν δεν υπάρχει αυτό, η κοινωνία συνεχίζει αυτό που έχει συνηθίσει και αυτό είναι το πελατειακό σύστημα. Είναι θέμα ζωής και θανάτου, των αξιακών μας αρχών ότι αυτό το πελατειακό σύστημα θα συνεχίζουμε κάθε μέρα να το διαλύουμε. Και το κόμμα οφείλει να μπορεί να αποτελέσει ένα ηθικό πολιτικό φίλτρο που λέει ότι, η δικιά μας κυβέρνηση δε μπορεί να κάνει όλα τα χατίρια δε μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις ανάγκες γιατί συγχρόνως έχει σημασία να προωθεί δομικές αλλαγές και κανόνες διαφάνειας. Μπορεί να υποστηρίζει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες αλλά όχι με τον παλιό τρόπο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ε. Τσακαλώτος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα της φορολογίας των μεσαίων στρωμάτων είπε ότι πολλές φορές έχει κατηγορηθεί και οι δηλώσεις του έχουν παρερμηνευθεί.«Αυτό που έχω πει είναι ότι έχουμε ζορίσει τα μεσαία στρώματα και αυτό έγινε για δύο λόγους. Επειδή είχαμε απόλυτη προτεραιότητα για την ανθρωπιστική κρίση και γιατί μας πήρε χρόνο και η δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Α. Αθανασόπουλος

Σχετικές ειδήσεις: Προσαγωγές μελών του «Ρουβίκωνα» σε ομιλία του Ε. Τσακαλώτου

Μοιράσου το άρθρο: