Σε εξέλιξη βρίσκεται το γεύμα εργασίας που παρέθεσε η Ελληνική Ενωση Τραπεζών στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα όπου αναμένεται να συζητηθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και ιδιαίτερα τα τεστ αντοχής, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα capital controls.

Αν και οι επικεφαλής των τραπεζών εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) έχει ήδη ανακοινώσει τις παραμέτρους των στρες τεστ για το βασικό και το δυσμενές σενάριο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι τράπεζες θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τις εκτιμήσεις τους για τη ζημία από την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS9 ως τις 21 Φεβρουαρίου.

Οι εγχώριες τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) όλα τα στοιχεία για το βασικό και το δυσμενές σενάριο του τεστ αντοχής με βάση τα οποία θα αξιολογηθούν από τον SSM. Ο τελευταίος θα αξιολογήσει τα στοιχεία και θα προχωρήσει σε παρατηρήσεις που οι τράπεζες θα πρέπει να λάβουν υπόψη όταν υποβάλουν τα νέα στοιχεία ως τις 19 Μαρτίου.

Το Supervisory Board του SSM έχει προγραμματισθεί να συνεδριάσει στις 4 Μαΐου για να εξετάσει τα αποτελέσματα της άσκησης και να αποφανθεί για τα ευρήματά της.

Μοιράσου το άρθρο: