ΕΚΤ:Οι τράπεζες να επιταχύνουν την καθιέρωση των στιγμιαίων πληρωμών

Οι τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν την καθιέρωση των στιγμιαίων πληρωμών (instant payments), με τις οποίες η πρόσβαση στο χρήμα είναι άμεση και όλο τον χρόνο, για να αντιμετωπίσουν την ελκυστικότητα ψηφιακών νομισμάτων, όπως του Bitcoin, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ύβ Μερς.

Με την τιμή του Bitcoin να ξεπερνά με τεράστια ταχύτητα τα 11.000 δολάρια, τα λεγόμενα κρυπτονομίσματα – τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άμεσες ηλεκτρονικές πληρωμές – έχουν αποκτήσει προβολή στη χρηματοοικονομική συζήτηση και ορισμένες κεντρικές τράπεζες, όπως της Σουηδίας, εξετάζουν την θέσπιση μίας δικής τους παραλλαγής των νομισμάτων αυτών.

Ο Μερς υποβάθμισε αυτά τα υποκατάστατα νομισμάτων, αλλά ζήτησε από τις εμπορικές τράπεζες να προσφέρουν μία εναλλακτική λύση.

«Οι τράπεζες πρέπει να εφαρμόσουν τις στιγμιαίες πληρωμές όσο το δυνατόν συντομότερα και να προσφέρουν ένα εναλλακτικό αφήγημα στη συνεχιζόμενη συζήτηση για την υποτιθέμενη καινοτομία που επιφέρουν τα συστήματα ψηφιακών νομισμάτων», δήλωσε σε εκδήλωση στη Ρώμη.

Αν και η αποδοχή τους από το λιανικό εμπόριο είναι ακόμη χαμηλή, τα ιδιωτικά ψηφιακά νομίσματα αποτελούν πηγή ανησυχίας για τους κεντρικούς τραπεζίτες, επειδή απειλούν τον έλεγχό τους στο τραπεζικό σύστημα και την προσφορά χρήματος, κάτι που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις νομισματικές πολιτικές που εφαρμόζουν για να ελέγχουν τον πληθωρισμό.

Αυτός είναι ο λόγος που ορισμένες κεντρικές τράπεζες, όπως η σουηδική Riksbank και η βρετανική Bank of England, εξετάζουν τα πλεονεκτήματα που θα είχε μία εισαγωγή των δικών τους ψηφιακών νομισμάτων.

Ο Μερς είπε ότι η ΕΚΤ «θα πειραματισθεί με τα μετρητά με διαφορετικές ψηφιακές τεχνολογίες», αλλά δεν βλέπει περιθώριο «για τολμηρές εφαρμογές τέτοιων τεχνολογιών».

Οι δηλώσεις του βρήκαν απήχηση στον Καρλ – Λούντβιχ Τίλε, μέλος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Μπούντεσμπανκ), ο οποίος δήλωσε στο Βερολίνο ότι ένα ψηφιακό νόμισμα, όπως η σουηδική πρόταση για την ηλεκτρονική κορώνα (eKrona) δεν θα μπορούσε να καθιερωθεί στη Γερμανία, όπου κυριαρχούν ακόμη οι πληρωμές σε μετρητά.

«Το θέμα του ψηφιακού χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες δεν αποτελεί, κατά την άποψή μας, μία ρεαλιστική επιλογή για το άμεσο μέλλον», τόνισε ο Τίλε σε εκδήλωση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος