Ενισχύονται τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, προετοιμάζοντας το έδαφος για την άφιξη των επικεφαλής των θεσμών που αναμένεται να ξεκινήσουν την αξιολόγηση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να έχουν ολοκληρωθεί τα 95 προαπαιτούμενα μέσα στο Δεκέμβριο ή το αργότερο τον Ιανουάριο του 2018.

Οι επικεφαλής των αποστολών της Κομισιόν, του ΔΝΤ, του ESM και της ΕΚΤ εκτιμάται πως θα παραμείνουν στην Αθήνα για μια εβδομάδα αυτή την φορά και αναμένεται να επιστρέψουν τον Νοέμβριο.

Σημειώνεται ότι η τρίτη αξιολόγηση περιλαμβάνει 95 προαπαιτούμενα ενώ 113 απομένουν για την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής μέχρι τον Αύγουστο του 2018 ώστε να θέσει τις βάσεις για μόνιμη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές. Τα μεγαλύτερα εμπόδια της τρίτης αξιολόγησης θεωρούνται οι περικοπές στα επιδόματα, η αξιολόγηση στο Δημόσιο, οι ιδιωτικοποιήσεις και τα εργασιακά εκτός των άλλων.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον την προηγούμενη εβδομάδα ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές «μεσοπρόθεσμα θα είναι διατηρήσιμη μόνον εφόσον υπάρξει συμμόρφωση με την αξιολόγηση και με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα«.

Η ελληνική πλευρά αξιολογεί ως θετικές τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα Πόουλ Τόμσεν ότι το Ταμείο δεν ζητά νέα δημοσιονομικά μέτρα για το 2018 καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τον στόχο του δικού του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ.

Απο την σκοπιά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε ακόμη μια φορά απο το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει την θέση του αναφορικά με την παραμονή του ή όχι στο πρόγραμμα, τονίζοντας σε ομιλία του στο Elliott School of International Affairs του George Washington University στην Ουάσινγκτον: «Μπορούμε να εργαστούμε με το ΔΝΤ μέσα ή έξω από το πρόγραμμα. Δεν μπορούμε να εργασθούμε με το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω …Aυτό προκαλεί αναστάτωση στις αγορές,» τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι η ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ προϋποθέτει την λήψη μέτρων ελάφρυνσης απο τους Ευρωπαίους πιστωτές που θα το καταστήσουν φερέγγυο. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Ο πρωθυπουργός Κ. Τσίπρας αναμένεται να καλέσει σήμερα την κ. Λαγκάρντ να καταλήξει το ΔΝΤ σε μια απόφαση για το ελληνικό πρόγραμμα το συντομότερο.

Μοιράσου το άρθρο: