Έργα αντί υποσχέσεων ζητά το ΒΕΘ από τον πρωθυπουργό

Την πρόταση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, κατέθεσε με υπόμνημά του στον πρωθυπουργό, ο γενικός γραμματέας του ΒΕΘ, Δημήτρης Βαριάμης.

“Η Ελλάδα χρειάζεται εθνικό σχέδιο, σύνεση, συναίνεση και συνεργασία. Εάν η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν συνειδητοποιήσει αυτή τη θεμελιώδη αλήθεια, όλοι μαζί είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε” υπογραμμίζει το ΒΕΘ σε σημερινή του ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, ενδεικτικό γεγονός της κατάστασης στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη, είναι ότι “σε διάστημα οκτώ ετών, μετρά 14.180 λουκέτα, την ώρα που στο δυναμικό του βιοτεχνικού επιχειρείν, προστέθηκαν μόλις 5.527 νέες επιχειρήσεις”.

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, ένας επιχειρηματίας ή επενδυτής καλείται σήμερα να πληρώσει 29% φόρο επιχειρήσεων, 15% φόρο μερισμάτων, 5-10% εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ επιχειρήσεων, φόρο επιτηδεύματος, ασφαλιστικές εισφορές 26,95%, υψηλούς φόρους στην ενέργεια και στην τηλεφωνία. Και όλα αυτά, ενώ ο ΦΠΑ έχει φθάσει στο 24%» αναφέρει.

Η πρόταση του ΒΕΘ αφορά σε  βελτίωση του ασφαλιστικού και των  συνθηκών ρευστότητας στην πραγματική οικονομία καθώς και σε μείωση φορολογικών συντελεστών.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει ότι απαιτείται καθιέρωση ενιαίου flat rate συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις. Ο συντελεστής αυτός δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 20%, ώστε να είναι στοιχειωδώς ανταγωνιστικός σε σύγκριση με άλλες χώρες. Επίσης, απαιτείται σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.

Για να καταστεί το ασφαλιστικό βιώσιμο το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης προτείνει:
*Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
*Το πάγωμα των παλαιότερων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, όταν ο ασφαλισμένος αποπληρώνει τις τρέχουσες οφειλές του. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν κατορθώσει να πληρώσει τις παλαιότερες υποχρεώσεις του να αφαιρούνται από τον ασφαλιστικό του χρόνο.
*Τη θέσπιση μπόνους για τους συνεπείς ασφαλισμένους του Οργανισμού.
*Μεγαλύτερη ευελιξία, λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, για την χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας.
*Συρρίκνωση του κράτους, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης και αποτελεσματικότερος έλεγχος των κρατικών δαπανών.
*Διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων.
*Θέσπιση δύο μόνο συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, 22% και 33%, για όλα τα είδη εισοδημάτων.
*Αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του παραεμπορίου και σύσταση Ειδικού Σώματος Δίωξης.
*Αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων σε ορθολογικές βάσεις.

Για την ενίσχυση των εξαγωγών, το ΒΕΘ προτείνει κινητοποίηση πόρων του αναπτυξιακού νόμου και κοινοτικών πόρων, για την στήριξη επενδύσεων και δικτύων πώλησης και προβολής των επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς και επέκταση προγραμμάτων συγχρηματοδότησης και παροχής εγγυήσεων, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά τους.

Μεταξύ άλλων, το ΒΕΘ αναφέρεται σε επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ανάπτυξη και ταχεία υλοποίηση συγκεκριμένων projects προσέλκυσης επενδύσεων και εξεύρεση λύσης στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

“Η ανάπτυξη που αποτελεί ζωτική ανάγκη για τη χώρα δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία. Δεν θα προκύψει ούτε με εξαγγελίες, ούτε με διαβεβαιώσεις, ούτε με ευχολόγια από το βήμα της ΔΕΘ. Προϋποθέτει γενναίες αποφάσεις, τολμηρά μέτρα και μεταρρυθμίσεις, που θα υλοποιηθούν με συνέπεια, πέρα από ιδεολογικές παρωπίδες και μικροπολιτικές στρατηγικές. Σε αυτές τις προκλήσεις είναι ανάγκη να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και πολίτες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για άσκοπες πολιτικές αντιπαραθέσεις και ιδεολογικούς διαχωρισμούς” καταλήγει το υπόμνημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος