Σε μία ευνοϊκή συγκυρία -με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να έχει υποχωρήσει σε χαμηλό τετραμήνου- το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την πρώτη μεταμνημονιακή έξοδο στις αγορές, με την έκδοση πενταετούς ομολόγου. Η κίνηση εντάσσεται σε έναν μελετημένο σχεδιασμό για το ζήτημα του δανεισμού, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο ΟΔΔΗΧ προχωρεί στην έκδοση ενός νέου ομολόγου διάρκειας 5 ετών με στόχο την άντληση ενός ποσού που δεν θα ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ λύσεως Απριλίου 2024. Πρόκειται για την πρώτη μεταμνημονιακή έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές, που επιχειρεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Έξι οίκοι θα αναλάβουν το συντονισμό της έκδοσης.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, η Ελληνική Δημοκρατία έδωσε εντολή στις BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Μorgan Stanley και Societe Generale CIB για μια νέα έκδοση ομολόγου με ωρίμανση τον Απρίλιο του 2024. Το νέο ομόλογο θα έχει λήξη λίγο μεγαλύτερη των 5 ετών. Η έκδοση περιορισμένου ποσού 2-3 δισ. ευρώ θεωρείται εφικτή. Η συναλλαγή θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον, υπό τις συνθήκες της αγοράς, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι συνθήκες στις αγορές ομολόγων θεωρούνται πλέον ευνοϊκές για το εγχείρημα της Ελλάδας. Η απόδοση του ελληνικού τίτλου σημείωσε νέα υποχώρηση με βάση το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής 25 Ιανουαρίου. Διαμορφώθηκε στο 3,024% από 3,18% που είχε φτάσει ενδοσυνεδριακά και αποτελούσε το χαμηλότερο σημείο του τελευταίου 5μήνου.

Με αυτά τα δεδομένα ο ΟΔΔΗΧ άνοιξε το βιβλίο των προσφορώνν μετά και τα θετικά μηνύματα που έλαβε η χώρα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  για την πορεία της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: