Eurogroup: Προσπάθειες για συμφωνία με επιστροφή των θεσμών

Μια πρώτη συμφωνία όλων των εμπλεκομένων στο ελληνικό πρόγραμμα στους όρους που θα επιτρέψουν την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα το επόμενο διάστημα προβάλλει ως εφικτό σενάριο για το Eurogroup της Δευτέρας.

Ιδανικά, σύμφωνα με ελληνική πηγή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να συμφωνήσουν και να καταγραφεί στην ανακοίνωση που θα βγεί μετά την σύνοδο ότι όλες οι πλευρές δεσμεύονται για αμοιβαίες υποχωρήσεις και συνολική συμφωνία στο επόμενο Eurogroup της 20ης Μαρτίου με χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης την Δευτέρα αναμένεται να αποτιμήσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι επιδιώκει μια πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, γεγονός που προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, δηλαδή της Αθήνας, των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση έχει τονίσει επίσης ότι δεν θα λάβει νέα μέτρα λιτότητας ενώ επιθυμεί λύση πακέτο που θα περιλαμβάνει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τα μεσοπρόθεσμα μέρα ελάφρυνσης του χρέους και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις έκανε έκκληση την Παρασκευή για μια τελική προσπάθεια από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για σύγκλιση των απόψεων και ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

To κυρίως ζητούμενο είναι να υπάρξει συμφωνία στα δημοσιονομικά και στα εργασιακά που θα επιτρέψει την επιστροφή των θεσμών σύμφωνα με χθεσινή δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου.

Το επόμενο βήμα θα είναι η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) με την ευρωπαϊκή πλευρά να ευελπιστεί ότι αυτό θα επιτρέψει στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ να προτείνουν στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου την χρηματοδοτική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt που επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ πριν από λίγες ημέρες και της υποσχέθηκε ότι το ΔNT θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η Die Welt σημειώνει ότι το ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο επίσημα, αναφέροντας ότι η θέση του παραμένει αμετάβλητη, κοινώς να ζητά σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ ή επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας αν διατηρηθεί ο δημοσιονομικός στόχος στο 3,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Ζιγκμαρ Γκάμπριελ, «το να ζητά κανείς από την Ελλάδα να έχει στον προϋπολογισμό της πλεόνασμα 3,5% ετησίως, για ένα χρονικό διάστημα δέκα ετών, είναι οικονομία βουντού“.

Ομως, αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να προλάβουν οι εξελίξεις την συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου που θα αποφάσιζε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE και πλέον η ενδεχόμενη απόφαση μετατίθεται για το τέλος Απριλίου.

Η JP Morgan ανέφερε σε μελέτη της ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να διαθέσει 1,4 δισ. ευρώ μηνιαίως για αγορές ελληνικών ομολόγων στα πλαίσια του QE με βάση το σημερινό μηνιαίο όριο αγορών ύψους 60 δισ. ευρώ. Το μέγιστο ποσό αγοράς ελληνικών ομολόγων εκτιμάται σε 4 δισ. ευρώ περίπου μέχρι το τέλος του 2017.

Σχετική είδηση: Οι προσδοκίες της Αθήνας για το κρίσιμο Eurogoup-Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Λαγκάρντ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος