Οι αγορές ομολόγων από Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να συνεχισθούν για μεγαλύτερο διάστημα μέσα στο 2018, ακόμη και μέχρι τον Δεκέμβριο, απ’ ότι περιμένει η αγορά τονίζει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times (FT), επικαλούμενο παρατηρητές της ΕΚΤ.

Οι τελευταίοι περιμένουν πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο στις 26 Οκτωβρίου ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) θα συνεχισθεί μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 2018.

To αντιστάθμισμα στην επέκταση του προγράμματος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα είναι η μείωση των μηνιαίων αγορών που σήμερα ανέρχονται σε 60 δισ. ευρώ. Οι μηνιαίες αγορές θα μπορούσαν να μειωθούν στα 20 δισ. ευρώ από 40 δισ.

«Τόσο τα «γεράκια» όσο και τα «περιστέρια» (στην ΕΚΤ) φαίνεται να συμφωνούν ότι το tapering (η αντίστροφη μέτρηση θα είναι αργό», υπογράμμισε ο Frederik Ducrozet, οικονομολόγος στην Pictet Wealth Management.

Το βασικό επιχείρημα υπερ της επέκτασης των αγορών ομολόγων πέραν του πρώτου μισού του 2018 που πολλοί περίμεναν είναι η τιθάσευση των προσδοκιών για άνοδο των επιτοκίων του ευρώ.

Η ανατίμηση του ευρώ αποδίδεται στις προσδοκίες για άνοδο των επιτοκίων λόγω της διακοπής των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Επιπλέον, η χρονική επέκταση του QE με μείωση των μηνιαίων αγορών δίνει περισσότερο χρόνο στις αγορές για να προετοιμασθούν για την ημέρα που η ΕΚΤ θα τις σταματήσει. Επίσης, συμβάλλει στη διατήρηση των επιτοκίων του ευρώ σε χαμηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερη χρονική περίοδο.

Μοιράσου το άρθρο: