Η Αναπτυξιακή Τράπεζα στο επίκεντρο της συνάντησης Δραγασάκη – Γκουρία (video)

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα, το νομοσχέδιο για την ίδρυση της οποίας αναμένεται να έρθει στη Βουλή στο τέλος του μήνα αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άγχελ Γκουρία.

Ο Α. Γκουρία βρίσκεται στην Αθήνα με αφορμή την τέταρτη Σύνοδο του ΟΟΣΑ για την περιφερειακή ανάπτυξη.

H Σύνοδος θα εγκρίνει την Διακήρυξη της Αθήνας, ενώ σε αυτή συμμετέχουν αντιπροσωπείες από πενήντα χώρες, καθώς και η Επίτροπος για την περιφερειακή Ανάπτυξη Κορίνα Κρέτσου, η οποία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο. Είναι υποδειγματική περίπτωση τρομακτικής δουλειάς και θυσιών. Πέρασε πολύ δραματικές στιγμές και κατάφερε να μειώσει το ονομαστικό χρέος και σιγά σιγά δημιουργήθηκε ένα μεγάλο παράθυρο εξυπηρέτησης τους χρέους -περίπου 15 ετών- για να μπει μπροστά η ανάπτυξη. Όμως κωπηλατείτε ενάντια αυτό ρεύμα και αυτό σημαίνει ολοένα και μεγαλύτερη προσπάθεια». Αυτό ανέφερε ο γγ του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, στο περιθώριο της 4ης Διυπουργικής Συνόδου της Επιτροπής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη (RDPC) του ΟΟΣΑ, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο γγ του ΟΟΣΑ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τους γείτονες της, σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις για την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποπληρωθούν οι τόκοι και συνολικά το χρέος και να αλλάξει η πορεία της χώρας. Όπως σημείωσε, το καλύτερο τεστ για τους επενδυτές είναι το ομόλογο που πέρασε με υψηλό ενδιαφέρον από τις αγορές. Επίσης, η ανεργία μειώθηκε 10%, αν και παραμένει ψηλά, ενώ και οι τράπεζες, παρά τα κόκκινα δανεια, πρέπει να επιμείνουν στην πρακτική δουλειά ώστε τα χρήματα να ξοδεύονται με σωστό τρόπο.

«Κρατήστε σταθερό το πηδάλιο και είμαστε μαζί σας», τόνισε ο κ. Γκουρία και απαντώντας σε σχετική ερώτηση επισήμανε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης, παγκοσμίως, θα έπρεπε να είναι στο 4%, αλλά είναι γύρω στο 3,2% και αυτό γίνεται λόγω των μεγατάσεων στην παγκόσμια κοινότητα.

Ιδιαίτερα για την ανάπτυξη στη χώρα μας, υποστήριξε ότι οι Έλληνες έχουν φτιάξει τις βάσεις για να προχωρήσουν. Όπως είπε, ο ρυθμός ανάπτυξης 2% που έχει η Ελλάδα δεν είναι αρκετός, αλλά δεν αποκλείεται να είναι σε πολύ καλό επίπεδο τα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, υπογράμμισε ότι η κληρονομιά της κρίσης παραμένει βαριά. Όμως η τάση έχει αντιστραφεί. Ο ρυθμός μεγέθυνσης επιταχύνεται, η ανεργία, αν και υψηλή, μειώνεται, νέες επιχειρήσεις ιδρύονται και νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται, οι εξαγωγές σημειώνουν ιστορικές επιδόσεις και οι επενδύσεις τονώνονται. Ακόμη, είπε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τρεις περιοχές μεταρρυθμίσεων για την ανάκαμψη της οικονομίας. Καταρχήν στόχος είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και η σωστή λειτουργία της δικαιοσύνης.

«Όταν μία χώρα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές δεν έρχεται κάποιος να επενδύσει, αλλά τώρα που καταφέραμε να βγούμε από τα μνημόνια έρχονται χαμηλότερα επιτόκια και περισσότερες επενδύσεις. Η αύξηση της ζήτησης δημιουργεί καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, με τις πολιτικές που έφεραν την κρίση και τη λιτότητα, που προκάλεσε πρόσθετη καταστροφή, δεν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον. «Για την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς χρειαζόμαστε μια νέα γενιά προοδευτικών μεταρρρθμίσεων, θεσμών κια εργαλείων. Διότι ζητούμενη δεν είναι μόνο η μεγέθυνση, αλλά ένα νέο υπόδειγμα δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Μεγέθυνση είχαμε και στο παρελθόν αλλά δεν απέτρεψε την κατάρρευση. Γι’ αυτό η ποιότητα της ανάπτυξης και η μάχη κατά των ανισοτήτων, όπως επισημαίνει και ο ΟΟΣΑ, είναι προτεραιότητες», πρόσθεσε.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος