Οι πιθανότητες να εμφανίσει η Ελλάδα μικρό ρυθμό ανάπτυξης το 2016 μετά την αιφνιδιαστική αύξηση του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σύμφωνα με την Deutsche Welle.

«Η ελληνική οικονομία ανέκαμψε σημαντικά το περασμένο καλοκαίρι. Από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο αυξήθηκε το ΑΕΠ κατά 0,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα η ΕΛΣΤΑΤ. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες της Ελλάδας να παρουσιάσει μια μικρή ανάπτυξη το 2016 εκτιμούν οικονομολόγοι. ‘Θα μπορούσε να υπάρχει ένα μικρό θετικό πρόσημο στο τέλος του χρόνου’ δηλώνει ο ειδικός της Berenberg Κάρστεν Χέσε. Και κάτι τέτοιο κατά την γνώμη θα συνέβαινε για δεύτερη μέσα σε εννέα χρόνια…» τονίζει η Süddeutsche Zeitung.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η βελτιωμένη κατάσταση ρευστότητας των εταιρειών συμβάλλει στην ανάπτυξη, σύμφωνα με την ίδια.

Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt έχει επίσης αναφορά στην ελληνική οικονομία, κάνοντας λόγο για μια πορεία για γερά νεύρα.

«Οι ελληνικές μετοχές τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης προσέφεραν λίγες χαρές στους επενδυτές. Αλλά τώρα τουλάχιστον όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία διαγράφεται μια αλλαγή, η οποία θα μπορούσε να φέρει νέο αέρα και στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Η οικονομία αρχίζει και πάλι να ανακάμπτει και το εδώ και πολύ καιρό στάσιμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σημειώνει επιτέλους προόδους. Για Grexit δεν κάνει κανείς πλέον λόγο και ακόμα και η νίκη του Τραμπ θα μπορούσε να βοηθήσει τουλάχιστον μια ελληνική μετοχή,» τονίζει η Handelsblatt σύμφωνα με την Deutsche Welle.

H γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι αν ο νέος πρόεδρος Τραμπ υλοποιήσει τις υποσχέσεις του για ένα τοίχος στα σύνορα με το Μεξικό και πραγματοποιήσει επενδύσεις για την αναβάθμιση των υποδομών, η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, η οποία έχει θυγατρική στις ΗΠΑ, θα επωφεληθεί.

«Η μετοχή του μεγαλύτερου κατασκευαστή τσιμέντων, Τitan, αυξήθηκε μετά τις αμερικανικές εκλογές πάνω από 8%. Καμία άλλη ελληνική μετοχή δεν επωφελήθηκε περισσότερο από τη νίκη του Τραμπ,» τονίζει η Handelsblatt.

Μοιράσου το άρθρο: