Η Ελλάδα επιταχύνει για την ψηφιακή σύγκλιση

Αύξηση κατά 2.05% μπορεί να δώσει η ανάπτυξη του 5G στην ελληνική οικονομία εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα ανάπτυξή τους, όπως προβλέπει και η αντίστοιχη ευρωπαϊκή στρατηγική. Έως το 2021 αναμένεται να προστεθούν €3.06 δισ. στο ΑΕΠ και € 1.62 δις στα δημόσια έσοδα, τονίστηκε στο Συνέδριο ΙTU που έγινε στην Αθήνα.

O Yπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παπάς, μιλώντας στο Συνέδριο ανέλυσε όλο το πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης για την επιτάχυνση της ψηφιακής πορείας της χώρας. «Είναι θέμα βασικής προτεραιότητας. Έχουμε τα εν εξελίξει 3 project που προωθεί το υπουργείο. Η δράση Superfast Broadband. Το Voucher για τα 100mbps που γίνεται upgradeable για τα 1gbps. Επίσης 3 MOU με πόλεις της χώρας.

Κι έχουμε επίσης κι ένα project, διασυνοριακό για την αυτόνομη οδήγηση. Εδώ θα δοθεί έμφαση στο driveless πιλοτικά μέσω 5G στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα! Προωθείται τι νομοθετικό πλαίσιο του υπουργείου με έμφαση στην καινοτομία» τόνισε ο Υπουργός.

Ο κ. Β. Μαγκλάρας ΓΓ. Του Υπουργείου σημείωσε ότι η χώρα είναι σε καλό δρόμο. Σε ένα μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες του Νόμου για να απλουστευτεί η διαδικασία αδειοδότησης των κεραιών κινητής. Υπάρχει η παράκαμψη πολεοδομίας κι άλλων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Επίσης πρόσθεσε ότι είμαστε σε συνεργασία με τα κράτη μέλη ακολουθώντας μια συνολική πολιτική που ενισχύει την καινοτομία! «Προωθούμε όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις» είπε ο κ. Μαγκλάρας.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Στεφανόπουλος Γεν. Δντης ΕΕΚΤ «το 5G διαμορφώνει μια win – win ατζέντα για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις τους πολίτες, βοηθά όλους να κερδίσουν. Παρέχει την ευκαιρία οι χώρες να ανακαλύψουν εκ νέου τον εαυτό τους, να αυτοπροσδιοριστούν στη διεθνή σκηνή. Πχ η Ιαπωνία το βλέπει έτσι με τους Ολυμπιακούς, για να επιστρέψει δυναμικά.

Αλλάζει το τοπίο στις επιχειρήσεις. Τα νέα δίκτυα είναι μια επανάσταση» τόνισε π κ. Στεφανοπουλος και συμπλήρωσε: «Υπάρχει ένα μεγάλο στοίχημα, πώς διαμορφώνεται η όλη διαδικασία. Πρέπει να στηρίξουμε τη ζήτηση για τα νέα δίκτυα. Δεν θα δοθεί αυτο από το broadband effect αλλά από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. Κινούμαστε γρήγορα αλλά όχι ακόμα τόσο για ξεφύγουμε από τις τελευταίες θέσεις».

Προϋπόθεση, βέβαια, είναι να γίνει πράξη η σύγκλιση με το μέσο όρο της ΕΕ καθώς η χώρας σε αντίστοιχους δείκτες είναι χαμηλά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ήδη, έχει υπολογισθεί από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ένα σενάριο βάσης με αύξηση διείσδυσης δεδομένων 42% ετησίως, φτάνοντας 2.3 GB ανά κάτοικο το 2021, κάτι που όμως δε διασφαλίζει τη σύγκλιση με μ.ο. της ΕΕ. Εφόσον, όμως, η Ελλάδα συγκλίνει στοχεύσει στη σύγκλισημε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία το 2020 θα πρέπει να έχει διείσδυση δεδομένων 6.8 GB ανά κάτοικο/μήνα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν χτες στο Φόρουμ της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU)_Towards 5G Enabled Gigabit Society τα νέα δίκτυα κινητής αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία και για τη χώρα.

του Χρήστου Παγώνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος