Ενόψει της έναρξης του δεύτερου κύκλου διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζουν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο μέτωπο της οικονομίας.

«Σήμερα όμως, η ρημαγμένη, η απείθαρχη, η ξεροκέφαλη Ελλάδα, Είναι πια όρθια, με υγιή δημοσιονομικά, με την υψηλότερη ανάπτυξη της δεκαετίας, με την ανεργία μειωμένη κατά 8 μονάδες και με την κοινωνία να βρίσκει ξανά ελπίδα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρο.

«Σήμερα η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας απευθύνει ένα και μόνο σύνθημα στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:’Φύγετε’! Και ζητά ένα και μόνο πράγμα από εμάς: Προχωρήστε μπροστά!» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «είναι, λοιπόν, διπλό το χρέος μας: Να τελειώσει η παρακμή και η Ελλάδα να πάει, επιτέλους, μπροστά! Να σχεδιάσουμε μαζί το παρόν και το μέλλον. Να γεφυρώσουμε τα ρήγματα που αφήνει πίσω της η κρίση. Να ενώσουμε ξανά την Ελλάδα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός σχολίασε, «οι ιεραπόστολοι της λιτότητας και της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, αφήνουν πίσω τους μια Ευρώπη των κοινωνικών εκρήξεων, της ακροδεξιάς, των κλειστών συνόρων. Την Ευρώπη του Brexit, του Όρμπαν, του Σαλβίνι και της Λεπέν».

Στο νέο κύκλο συζητήσεων με τους ευρωπαίους εταίρους θα βρεθούν σημεία – δεσμεύσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στην έκθεση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας και αφορούν σειρά μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Σε αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

* αποφυγή συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες
* «κόκκινα» δάνεια – εξωδικαστικός συμβιβασμός
* διασφάλιση ανταγωνιστικότητας με αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού
* αποκρατικοποιήσεις – κλειδιά
* στελέχωση ΑΑΔΕ

Η δεύτερη έκθεση που θα είναι έτοιμη στις 27 Φεβρουαρίου, θα καθορίσει και την απόφαση για εκταμίευση των πρώτων περίπου 640 εκατ. ευρώ που αφορούν τα κέρδη από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Μοιράσου το άρθρο: