Ευρεία υπουργική σύσκεψη σήμερα, στο υπουργείο Οικονομικών, με αντικείμενο τις εκκρεμότητες της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ενόψει της άφιξης  τη Δευτέρα των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα. Μαζί τους  και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Οι εκπρόσωποι θα παραμείνουν στη χώρα μας μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.  Στόχος είναι να συντάξουν την έκθεση τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου και στις 11 Μαρτίου το Eurogrup να προχωρήσει στην αποδέσμευση  τη δόση με τα κέρδη  με τα ελληνικά ομόλογα περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων αναμένεται να βρεθεί το θέμα των κόκκινων δανείων και η εφαρμογή ενός σχεδίου δραστικής μείωσης τους.  Όσον αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας, προωθείται ένα εντελώς νέο μοντέλο το οποίο δεν θα συνιστά αντίγραφο του νόμου Κατσέλη ο οποίος θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο   ώστε να μην υπάρξει νομοθετικό κενό και να δοθεί η δυνατότητα να μεταφερθούν ενδιαφερόμενοι από το ένα πλαίσιο στο άλλο  .

Παράλληλα η κυβέρνηση προωθεί ένα σχέδιο «ολιστικής» ρύθμισης σε εφορίες, ταμεία, τράπεζες με Μόνιμο Μηχανισμό Εξωδικαστικά, ο οποίος αναμένεται να ενεργοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Άμεσα σχεδιάζεται να ενεργοποιηθούν οι 120 δόσεις από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών με παράλληλη νομοθεσία αναφορικά με το χτίσιμο ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού, για όσους τηρούν τις ρυθμίσεις οφειλών.

Αύξηση του κατώτατου μισθού η κυβέρνηση θα υποστηρίξει το αίτημα της για αύξηση σε ποσοστό από  5-10 % με το επιχείρημα ότι η παραγωγικότητα της εργασίας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σε αντίθεση με τον κατώτατο ή τον μέσο μισθό που έχουν υποχωρήσει ως προς την αγοραστική τους δύναμη σε ποσοστό 4%. Η αύξηση που προτείνεται  μπορεί να καλύψει αυτή την απώλεια.

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

Μοιράσου το άρθρο: