Την ώρα που οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία το 2016 εμφανίζονται βελτιωμένες και την Τετάρτη έρχεται στην Αθήνα ο Πιερ Μοσκοβισί, αγώνα δρόμου κάνει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ ο Σόιμπλε δέχεται σφοδρή κριτική στη Γερμανία για τη στάση του στο ελληνικό ζήτημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με νέα παρέμβασή του στη Welt ο Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιος του SPD για την Καγκελαρία του SPD που συγκυβερνά με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ ότι όποιος φλερτάρει με το Grexit παίζει με τη διάσπαση της Ευρώπης. Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Γκάμπριελ, αλλά και των κ. Γιουνκέρ και Ντομπρόβσκις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Μοσκοβισί στην Αθήνα-Οι προβλέψεις της Κομισιόν

Την Τετάρτη ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί θα βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης, όπου και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο επίτροπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σήμερα, στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια της Ελλάδας για την οικοδόμηση ενός «success story». Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι μετά από χρόνια κρίσης, αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα οικοδομείται κάτι το οποίο θα αποκαλούσαμε «success story» και επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης. «Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, ώστε να μη δημιουργήσουμε εκ του μηδενός μία νέα κρίση εν μέσω διαδικασίας αποκατάστασης της οικονομίας στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο Γάλλος επίτροπος επισήμανε ότι οι μελλοντικές αποφάσεις για την Ελλάδα δεν θα πρέπει να βασίζονται σε απαισιόδοξα σενάρια, αλλά στα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα οποία οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερες από το αναμενόμενο. Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει προσπάθειες και μεταρρυθμίσεις, με τα αποτελέσματα να είναι ήδη ορατά και τις προσπάθειες να αποδίδουν καρπούς και πρόσθεσε πως και οι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να πράξουν αναλόγως. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα για μία «ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», ενόψει του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Παρουσιάζοντας τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2016-2018, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε για την Ελλάδα ότι «το 2015 και το 2016 η απόδοση των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας ήταν πολύ καλύτερη από την αναμενόμενη».

Συγκεκριμένα:

Ανάπτυξη ύψους 0,3% του ΑΕΠ αναμένεται να επιτύχει η ελληνική οικονομία το 2016, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας που δίνει σήμερα η Επιτροπή είναι βελτιωμένη σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της, οπότε για το 2016 προέβλεπε ύφεση 0,3% του ΑΕΠ. Το 2017, η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,7% και το 2018 στο 3,1%.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο -1,1% του ΑΕΠ το 2016 επίσης βελτιωμένο σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής (-2,5%), να παραμείνει σταθερό το 2017 και να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 0,7% το 2018.
Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 179,7% του ΑΕΠ το 2016 (181,6% στις φθινοπωρινές προβλέψεις), το 2017 στο 177,2% και το 2018 στο 170,6%.

Παράλληλα, η ανεργία συνεχίζει την πτωτική της τάση, καθώς από 23,4% το 2016 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 22% το 2017 και στο 20,3% το 2018.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι μηδενικός το 2016, 1,3% το 2017 και 1% το 2018.
Τέλος, οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά το 2017 (12%), και το 2018 (14,2%) από 4% το 2016.

Οι διαβουλεύσεις

Οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές είναι πιο έντονες από ποτέ με πρωταγωνιστή τον κ.Τσακαλώτο που βρίσκεται σε επαφές μαζί τους. Στόχος είναι η επιστροφή των θεσμών μέχρι την Τετάρτη ώστε να καταστεί εφικτή μια τεχνική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Αν δεν επιτευχθεί τεχνική συμφωνία, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να λάβει κάποια απόφαση για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στις 9 Μαρτίου που συνεδριάζει.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άσκησε έντονη κριτική στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν ενδιαφέρεται για το μέγεθος του πλεονάσματος το 2019. «Το χρησιμοποιεί για να σπρώξει την Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις για το αφορολόγητο και το συνταξιοδοτικό», είπε ο υπουργος Οικονομικων και σημείωσε ότι εάν υπάρχει καλή βούληση απ’ όλες τις πλευρές,τότε θα υπάρξει συμφωνία πολύ γρήγορα.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εξέφρασε τη θέση ότι η κυβέρνηση δεν θα κριθεί τόσο από τη συμφωνία όσο -και κυρίως- από το τι θα μπορέσει να κάνει πέραν αυτής. Επίσης χαρακτηρισε «άστοχο» και «άκαιρο» να στρέφεται διαρκώς η συζήτηση στο πολιτικό επίπεδο και να ζητούνται πολιτικά ανοίγματα προς το ΠΑΣΟΚ. «Ούτε εμείς, αλλά ούτε και η Ευρώπη, αντέχουμε μια νέα φάση αβεβαιότητας και αναζωπύρωσης της κρίσης και μάλιστα τεχνητής», σημειώνει ο κ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Newpost.gr, ασκώντας κριτική στη στάση του ΔΝΤ αλλά και του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Β. Σόιμπλε.

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, την ώρα που είναι ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα μέσα στις επόμενες ημέρες.
«Τώρα δεν είναι ώρα για επιστροφή στην οικονομική αστάθεια», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Ντι Βελτ. Σημείωσε επίσης ότι «οι μεταρρυθμίσεις του προγράμματος στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στο να δώσουν στους Έλληνες ελπίδα για ένα σταθερό και ασφαλές μέλλον».

Την Κυριακή o πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF) ότι «κυρίως στην Γερμανία μιλά κανείς σαν να ήταν απολύτως εξοικειωμένος με την κατάσταση στην Ελλάδα. Αλλά δεν την γνωρίζουν. Διότι οι Έλληνες, παρά την όποια δυσθυμία για την κατάσταση, έκαναν παρά πολλές διαρθρωτικές -και άλλες- μεταρρυθμίσεις, περισσότερες από τους δογματικούς Βορειοευρωπαίους».

Στη Γερμανία, ο αντικαγκελάριος και Υπουργός Εξωτερικών Γκάμπριελ, επέκρινε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη στάση του, λέγοντας ότι κανείς δεν επιτρέπεται να ξαναπροσπαθήσει να εξωθήσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη.

Διήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο ξεκινά από σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συναντηθει το μεσημερι με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ενώ αύριο το πρωί θα έχει τετ α τετ με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: