Σημαντική μείωση υπέστησαν την περασμένη χρονιά τα έσοδα του υπουργείου Οικονομικών από την πώληση των καπνικών προϊόντων, λόγω της αύξησης του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Μόνο στα τελωνεία κατασχέθηκαν 142 εκατ. τσιγάρα, ενώ η απώλεια φορολογικών εσόδων το 2016 ξεπέρασε τα 600 εκατ. ευρώ.

Πριν από μόλις λίγους μήνες, το φορτηγό πλοίο Golendri, σημαίας Τανζανίας, εντοπίστηκε να πλέει χωρίς φώτα, νότια της Κρήτης. Κατά τον έλεγχο αποκαλύφθηκαν και κατασχέθηκαν 1.557.200 πακέτα τσιγάρα συσκευασμένα σε χαρτοκιβώτια και επιμελώς κρυμμένα στα αμπάρια.

Από το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, το 2015 τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποστερήθηκαν πάνω από 11 δισ. ευρώ φορολογικά έσοδα.

Για τη χώρα μας, το 2016 εκτιμάται ότι χάθηκαν πάνω από 600 εκατ. ευρώ. Σήμερα, το μερίδιο των λαθραίων τσιγάρων υπολογίζεται στο 22%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 9,8%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα στα πέντε πακέτα τσιγάρα που καπνίζουν οι Έλληνες είναι λαθραίο.

Τα σύνορα θωρακίζονται: Πέντε αυτοκινούμενα x-ray scanners είναι σε λειτουργία σε κομβικά σημεία εισόδου, και θα ακολουθήσουν άλλα 12 τελευταίας τεχνολογίας.

Το 2017, μόνο στα τελωνεία κατασχέθηκαν 142 εκατ. τσιγάρα. Τα 96 εκατ. εντοπίστηκαν μέσω των x-ray, με τους διαφυγόντες δασμούς και φόρους να ανέρχονται σε τουλάχιστον 18,5 εκατ. ευρώ.

Χώρες προέλευσης των λαθραίων καπνικών είναι μεταξύ άλλων η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και η Μαλαισία.

Ρεπορτάζ: Χρ. Παπασταύρου
Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: