Οι θεσμοί αναμένεται να εμφανίσουν μια θετική έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας με τα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης στο Eurogroup της Δευτέρας αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να υπάρξει συμφωνία τονίζουν άτομα με γνώση των διεργασιών. Πάντως, το ESM θα παρουσιάσει την δέσμη των βραχυχρόνιων μέτρων που προτείνει για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Τα ίδια άτομα δεν αποκλείουν να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) με αστερίσκους μέχρι την Δευτέρα αν η ελληνική πλευρά συμφωνήσει σε ορισμένα εκκρεμή θέματα, κυρίως τα εργασιακά. Σε περίπτωση μερικής συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, οι υπουργοί κάποιων χωρών ίσως την επικαλεσθούν την Δευτέρα για να συγκληθεί νέο Eurogroup εντός του Δεκεμβρίου, πιθανόν στις 23 του μήνα.

Πρέπει να τονισθεί ότι μέχρι την Πέμπτη το πρωϊ υπήρχε προσέγγιση ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στη Κομισιόν σε κάποια θέματα, όπως η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2018, αλλά παρέμεινε η απόσταση σε άλλα, π.χ. τα εργασιακά, παρά την προσπάθεια συμβιβασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Αθήνα έχουν συμφωνήσει στα μέτρα για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 με κατάργηση των φοροαπαλλαγών και επιδομάτων που επικαλύπτονται από το Κοινωνικό Επίδομα, περιορισμό του επιδόματος θέρμανσης και νέο φόρο για την βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών.

Ομως, δεν είναι καθόλου σίγουρο αν τα συμφωνηθέντα μεταξύ της Αθήνας και της Κομισιόν ικανοποιούν το ΔΝΤ.

Το πιθανότερο είναι το Ταμείο να μην μετακινηθεί από τις πάγιες θέσεις του, τουλάχιστον στα δημοσιονομικά, μας τόνισε άτομο από τον χώρο των Ευρωπαίων δανειστών.

Χθες, ο υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος που μίλησε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες φέρεται να δήλωσε ότι για να υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ, περιορίζοντας αισθητά τις πιθανότητες συμφωνίας.

Δεν είναι το μοναδικό εμπόδιο.

Ακόμη κι αν υπήρχε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, η ελληνική πλευρά δεν προλαβαίνει να νομοθετήσει όπως φέρονται να ζητούν κάποιες χώρες της Ευρωζώνης τονίζουν παρατηρητές.

Πάντως, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει πολυνομοσχέδιο στη Βουλή τις επόμενες μέρες που θα περιλαμβάνει τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους πιστωτές για να ενισχύσει την διαπραγματευτική της θέση ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει την Δευτέρα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, τα μέτρα θα μειώσουν το λόγο χρέους ως προς το ΑΕΠ κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060.

Το Eurogroup της 24ης Μαΐου αποφάσισε να διευκρινισθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μετά την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης και να υλοποιηθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του προγράμματος.

Η ολοκλήρωση της 2η αξιολόγησης και τα βραχυπρόθεσμα μαζί με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θεωρούνται κλειδί για την είσοδο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα που επιθυμεί διακαώς η γερμανική κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους.

Ομως, το Βερολίνο δεν επιθυμεί την αποδοχή μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους από τώρα που θα καθιστούσαν το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο με τον μεσοπρόθεσμο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ όπως απαιτεί το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Είναι προφανές ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που το ΔΝΤ επεξεργάζεται εδώ και καιρό δεν αρκούν.

Η Deutsche Welle επικαλείται πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που ισχυρίζονται ότι υπάρχουν μεν διαφορετικές προσεγγίσεις του ελληνικού ζητήματος εντός του ΔΝΤ αλλά αποφασιστικής σημασίας είναι η θέση του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, που είναι επιφορτισμένο με το εν λόγω θέμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ευρωπαϊκό τμήμα του Ταμείου ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με τις ευρωπαϊκές θέσεις που παραπέμπουν στις αποφάσεις του Eurogroup τον περασμένο Μάΐο.

Οι τελευταίες προβλέπουν την υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης στα μέσα 2018 εφόσον η Ελλάδα έχει εφαρμόσει το πρόγραμμα και παραστεί ανάγκη.

Σχετική είδηση: Αξιολόγηση και άμεσα μέτρα για το χρέος στην ατζέντα του Eurogroup

Μοιράσου το άρθρο: