Εντατικές είναι οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση των ευνοϊκών μέτρων, με μόνιμο χαρακτήρα, αλλά και με εφάπαξ εφαρμογή τους, που θέλει να ανακοινώσει η κυβέρνηση αμέσως μετά το Πάσχα. Συνάντηση για το θέμα είχαν ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου. Η έξοδος από το μνημόνιο δίνει τη δυνατότητα για ελαφρύνσεις, δηλώνει ο Πρωθυπουργός.

Δημοσιονομικό χώρο προκειμένου η κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα οικονομικό πακέτο με κοινωνικό χαρακτήρα δημιουργούν τα υπερπλεονασματα της τελευταίας 4ετίας και ειδικά του 2018.΄Οπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια σύσκεψης του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:«Η έξοδος από το Μνημόνιο έχει προσδώσει νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία και μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε τη νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάσαμε τον Σεπτέμβρη του 2018. Μπορούμε τώρα να καταστρώσουμε ένα συνολικό σχέδιο προσανατολισμένο όχι στην τρέχουσα συγκυρία αλλά στην επόμενη τετραετία με στόχο μόνιμες ελαφρύνσεις που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη και θα ενισχύσουν περαιτέρω τον ενάρετο κύκλο στον οποίο έχει μπει η οικονομία χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού.»

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ανακοινώσει το οικονομικό αυτό πακέτο αμέσως μετά το Πάσχα. Ένα μέρος των μέτρων αυτών θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και ένα θα είναι εφάπαξ, ενώ μελετάται και το ενδεχόμενο επαναφοράς της έκπτωσης φόρου στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής, προκειμένου να επιβραβεύονται οι συνεπείς φορολογούμενοι.

Ο υπουργός Οικονομικών  µε αποκλειστική δήλωσή του στο «Έθνος» επιβεβαιώνει ότι η επίτευξη -µε υπεραπόδοση- του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασα αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί στη διαπραγμάτευση µε τους θεσμούς, ακόμη και για τη µη εφαρμογή του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου:
«Εµείς µπορούµε να διεκδικήσουµε πράγµατα γιατί ήδη κερδίσαµε την αξιοπιστία µας. Η Νέα Δηµοκρατία µάς λέει ότι, στην απίθανη περίπτωση που γίνει κυβέρνηση, όταν αποκτήσει αξιοπιστία, τότε θα μπορέσει να διεκδικήσει κι αυτή κάτι. Συνιστώ στους ψηφοφόρους της Νέας Δηµοκρατίας να έχουν μεγάλη υποµονή».

Τα σενάρια

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης υπάρχουν σενάρια για μειώσεις φόρων αλλά και την καθιέρωση μιας μορφής 13ης σύνταξης ή 13ου μισθού για τον δημόσιο τομέα, ενώ το θέμα του αφορολόγητου θα εξαρτηθεί και από τις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς.

Στα σενάρια περιλαμβάνεται η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ. Ακούγεται έντονα και η μετάταξη υπηρεσιών από τον υψηλό συντελεστή του 24% στο 13 % ένα μέτρο που θα φανεί στο καλάθι της νοικοκυράς αλλά και στην εστίαση.

Στο τραπέζι βρίσκονται ακόμα η μείωση του πρώτου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%, η επαναφορά της έκπτωσης 1,5% σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου και η επανεξέταση των ορίων και των συντελεστών για τον ΕΝΦΙΑ.

Τα σενάρια είναι πολλά σύμφωνα με το ρεπορτάζ και προφανώς θα γίνουν επιλογές.

Το τελικό πακέτο των μέτρων θα αποφασιστεί μετά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα και αφού ενημερωθούν οι Θεσμοί που επιστρέφουν στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου.

Οι θετικές παρεμβάσεις θα αποτυπωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019 – 2023, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Ρεπορτάζ : Θάνος Τσίρος, Άκης Αθανασόπουλος

Μοιράσου το άρθρο: