Άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανεξάρτητα από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Με βάση τα μέτρα αυτά, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 20% του ΑΕΠ το 2060, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ενώ φέρνουν πιο κοντά τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το χρέος μειώθηκε τουλάχιστον κατά 45 δισ. ενώ τα επιτόκια κλείδωσαν στο 1,5%.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.
Ωστοσο, τόνισαν ότι για να κλείσει η συμφωνία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται μέτρα, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Εθνική επιτυχία χαρακτηρίζει την απόφαση η ελληνική πλευρά και σημειώνει ότι η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων σταθερή απέναντι σε παράλογες απαιτήσεις.
Για ακόμη ένα αποφασιστικό βήμα, για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, κάνει λόγο το Μαξίμου.

Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη, ήλθε η ώρα να αποκομίσουμε καρπούς, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά και γι αυτό οι Θεσμοί είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταισελμπλουμ.

Σε 1,5 χρόνο έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα, καθώς έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις, επισήμανε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Το ΔΝΤ καλωσόρισε τα μέτρα που ανακοίνωσε το Eurogroup, αλλά τα κρίνει ανεπαρκή. Για το ενδεχόμενο χρηματοδοτικής συμμετοχής του στο πρόγραμμα επαναλαμβάνει ότι είναι πλήρως δεσμευμένο σε αυτό, αλλά απαιτεί το πρόγραμμα να είναι και ρεαλιστικό.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Σχετική είδηση: Eurogroup: Συμφωνία στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος (video)

Μοιράσου το άρθρο: