Η λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή της δεύτερης δόσης του φόρου φυσικών προσώπων και της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ την Παρασκευή θα δείξει αν ο στόχος του φετινού κρατικού προϋπολογισμού μπορεί να επιτευχθεί, επηρεάζοντας την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2018 με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Νταισελμπλουμ, για συνομιλίες που άπτονται της τρίτες αξιολόγησης στην Αθήνα.

Τα στοιχεία θα δείξουν αν η υστέρηση των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού το 8μηνο ήταν προσωρινή όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Οικονομικών ή έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, επηρεάζοντας την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2017.

Αν τα έσοδα συνεχίσουν να εμφανίζουν αδυναμία, οι δανειστές ίσως ζητήσουν να ληφθεί μέριμνα για να επιτευχθεί ο πιο φιλόδοξος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, το ΔΝΤ δεν αποκλείεται να θέσει θέμα επίσπευσης της μείωσης του αφορολόγητου και της μείωσης εκατοντάδων χιλιάδων συντάξεων που έχει ψηφισθεί για το 2020 και το 2019 αντίστοιχα.

Η επισκόπηση του προϋπολογισμού του 2018 με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία βρίσκεται ανάμεσα στα θέματα προς συζήτηση στα πλαίσια της τρίτης αξιολόγησης όπως έχει δηλώσει ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Eurogroup working Group (EwG).

Δεν αποκλείεται ο κ. Νταισελμπλουμ να το θέσει κατά τις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών υποχρεούται να καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018 την επόμενη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι τα καθαρά έσοδα ήταν χαμηλότερα από τον στόχο κατά 1,74 δισ. ευρώ με το υπουργείο Οικονομικών να αποδίδει την απόκλιση αφενός στη μεταφορά της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ ύψους 1,027 δισ. από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβριο και την αύξηση των επιστροφών φόρων έναντι του στόχου.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται ότι θα ανακοινώσει σήμερα τα επικαιροποιημένα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου χωρίς να αναμένονται σημαντικές αλλαγές.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου ανήλθαν στα 32,7 δισ. ευρώ και εμφανίζονται μειωμένες κατά 1,7 δισ. ευρώ έναντι του στόχου των 34,4 δισ. ευρώ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 3,55 δισ. ευρώ το 8μηνο έναντι 2,11 δισ. για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,57 δισ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις:

Συναντήσεις Ντάισελμπλουμ με Παυλόπουλο – Τσίπρα και Τσακαλώτο

Μοιράσου το άρθρο: