Κυκλάδες: Μοναδικός παγκόσμιος τουριστικός προορισμός (audio)

Στα νησιά των Κυκλάδων με ειδικές αναφορές στη Νάξο, Μύκονο, Πάρο, Αντίπαρο και Σαντορίνη ήταν αφιερωμένη η εκπομπή “Η Ελλάδα στον Κόσμο”. Γι’ αυτό το θέμα μιλήσαμε με τον Ευάγγελο Κατσαρά, Πρόεδρο Ξενοδόχων Νάξου, Μαρία Κουσαθανά και Μιχάλη Αποστόλου, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο των Ξενοδόχων Μυκόνου, τον Γιώργο Μπαφίτη, Πρόεδρο των ξενοδόχων Πάρου, τον Μιχάλη Παράβαλο, προϊστάμενο του υπουργείου Τουρισμού για τις Κυκλάδες και τον Μανώλη Καραμολέγκο, Πρόεδρο Ξενοδόχων Σαντορίνης.

Ευάγγελος Κατσαράς, Πρόεδρος Ξενοδόχων Νάξου

Τουριστικός προορισμός για όλα τα βαλάντια είναι η Νάξος, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, σύμφωνα με τον κ. Κατσαρά που σε μια κίνηση θαυμασμού για τους ‘Ελληνες ομογενείς πρόσφερε μια εβδομάδα δωρεάν διαμονής σε ξενοδοχείο του νησιού σε οικογένεια Ελλήνων του εξωτερικού την περίοδο του Πάσχα.

Στο νησί έρχονταν αρχικά πολλοί από την γερμανική αγορά, μετά μπήκαν οι Γάλλοι και οι Σκανδιναβοί και πλέον υπάρχει αύξηση από ΗΠΑ και Καναδά. Επίσης, πολλοί ομογενείς απο τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά επισκέπτονται την Νάξο.

Οι τιμές κυμαίνονται από 30 ευρώ την ημέρα το ζευγάρι κατά την διάρκεια του Πάσχα και από 80 ευρώ στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν σύμφωνα με τον ίδιο. Οσον αφορά το φαγητό, μια οικογένεια με δυο παιδιά μπορεί να πληρώσει 50-60 ευρώ για πλήρες γεύμα, προσθέτοντας ότι γίνονται προσπάθειες για να μπουν σ’ αυτό τα προϊόντα που παράγονται στο νησί όπως η γραβιέρα Νάξου, οι πατάτες και το κρέας.

Ο ίδιος τόνισε πως γίνονται προσπάθειες για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Σ’ αυτή την προσπάθεια εντάσσεται το πρόγραμμα με τα 15 μονοπάτια-διαδρομές για το οποίο προσπαθούν να λάβουν πιστοποίηση από την ΕΕ.

Ερωτηθείς σχετικά με τις υποδομές στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, ο ίδιος τόνισε πως υστερούν ακόμη σε διάφορους τομείς αν και ανέφερε πως είναι θετικό που το νοσοκομείο του νησιού έχει στελεχωθεί ενώ υπάρχει ελικόπτερο στη Σύρο που μπορεί να έλθει σε σύντομο χρονικό διάστημα για διακομιδές.

Το αεροδρόμιο είναι μικρό αλλά ο αεροδιάδρομος επεκτείνεται, πρόσθεσε ο κ. Κατσαράς, συμπληρώνοντας πως προσπαθούν με περισσότερα δρομολόγια να εκμεταλλευθούν τα αεροδρόμια της Μυκόνου και της Πάρου.

Μαρία Κουσαθανά, Πρόεδρος Ξενοδόχων Μυκόνου & Μιχάλης Αποστόλου, Αντιπρόεδρος

H τουριστική σεζόν έχει επιμηκυνθεί σε τουλάχιστον 9 μήνες, τόνισε η κ. Κουσαθανά.Η ίδια τόνισε πως στο νησί διαμένουν μόνιμα 13.000 ντόπιοι και τουλάχιστον 20.000 άλλα άτομα που εργάζονται στο νησί. Ο πληθυσμός της Μυκόνου μπορεί να φθάσει τις 80-100 χιλ. άτομα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η κ. Κουσαθανά ανέφερε πως κάποιος θα μπορούσε να νοικιάσει σε 3στερο ξενοδοχείο από 70-100 ευρώ την ημέρα την ‘Ανοιξη και το Φθινόπωρο που είναι φθηνότερα.

Ερωτηθείς σχετικά, η ίδια τόνισε πως υπάρχουν 180 ξενοδοχεία στη Μύκονο πέρα των ενοικιαζόμενων δωματίων κ.τ.λ. εκ των οποίων το 35%-40% είναι 5στερα και άνω.

Για την επιτυχία της Μυκόνου να κατατάσσεται ως ένας από τους 5 καλύτερους παγκόσμιους προορισμούς μίλησε επίσης ο κ.Μιχάλης Αποστόλου, αντιπρόεδρος των Ξενοδόχων του νησιού.

Ο κ. Αποστόλου, ο οποίος διαθέτει ξενοδοχείο στο νησί από την δεκαετία του 1970, τόνισε πως ο τουρισμός στο νησί πάει πίσω στην δεκαετία του 1920 και αναφέρθηκε στο παράδειγμα ενός ‘Ελληνα που επέστρεψε από το Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν των ΗΠΑ που έφτασε στη Μύκονο και άνοιξε μπυραρία πάνω από την οποία νοίκιαζε δωμάτια το 1935.

Ο ίδιος έφερε στη μνήμη του ιστορίες απο τα παιδικά του χρόνια όταν βούταγε με άλλα παιδιά στο λιμάνι για να πιάσει τις δεκάρες που έριχναν οι τουρίστες και την εποχή που οι Μυκονιάτες κατέβαιναν στο λιμάνι και υποδέχονταν τα πλοία με όργανα.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των Ξενοδόχων της Μυκόνου, η φιλοξενία των κατοίκων του νησιού και το ιερό νησί της Δήλου στο οποίο πήγαιναν πολλοί μετά την Ανατολή αλλά δεν μπορούσαν να μείνουν μετά την Δύση του ήλιο έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί.

Γιώργος Μπαφίτης, Πρόεδρος Ξενοδόχων Πάρου

Ο κ. Μπαφίτης τόνισε πως υπάρχουν 135 ξενοδοχεία στο νησί ενώ εκτιμάται πως διαθέτει κάπου 10.000 κλίνες. Οσον αφορά τις τιμές, κάποιος θα μπορούσε να βρεί δίκλινο από 50 ευρώ την ημέρα σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, στούντιο κ.τ.λ.

Οι περισσότεροι τουρίστες ήταν γερμανόφωνοι στο παρελθόν αλλά τώρα οι Γάλλοι και οι Γερμανοί είναι περισσότεροι τον Μάιο-Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, οι Σκανδιναβοί τον Ιούλιο και οι Ιταλοί τον Αύγουστο ενώ οι ‘Ελληνες έχουν έντονη παρουσία Ιούλιο-Αύγουστο.

Η Πάρος παραμένει αγαπημένος προορισμός των Ελλήνων μαθητών που τελειώνουν το Λύκειο ή φοιτητών στα ΑΕΙ.

Επίσης, το αεροδρόμιο της Πάρου έχει βοηθήσει στην προσέλκυση τουριστών με τσάρτερς απο την Αυστρία και την Τσεχία μέχρι στιγμής.

Οσον αφορά την Αντίπαρο που έχει γνωρίσει πιένες απο τότε που ο Τομ Χάνκς αγόρασε κατοικία στο νησί, ο κ. Μπαφίτης ανέφερε πως υπάρχουν 10-15 ξενοδοχεία και έχουν κατασκευαστεί τουριστικές κατοικίες.

Οι τιμές για ενοικίαση για δίκλινο ξεκινάνε από 50-80 ευρώ την μέρα και μπορεί να φθάσουν τα 500-1000 ευρώ την μέρα.

Μιχ. Παράβαλος, προϊστάμενος του Υπ. Τουρισμού για τις Κυκλάδες

Ο κ. Παράβαλος ανέφερε πως ο πληθυσμός των Κυκλάδων έχει αυξηθεί κατά 10%-15% σε πάνω από 170 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους από το 2011 γιατί ήλθε κόσμος να εργασθεί, την ίδια εποχή που άλλοι έφευγαν από την χώρα.

Ο ίδιος από την Ερμούπολη της Σύρου που είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων τόνισε πως υπάρχουν 21 κατοικήσιμα νησιά στις Κυκλάδες στις οποίες υπάρχουν ευκαιρίες για όσους θέλουν να επενδύσουν.

Οι επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο στη Μύκονο και στη Σαντορίνη θα μπορούσαν να να αποπληρωθούν σε 5-6 χρόνια και σε μικρότερα νησιά-αγορά οικοπέδου και κτιρίου με πολυτελή κατασκευές- σε μια 10ετία με ικανοποιητικό εισόδημα, εκτίμησε ο κ. Παράβαλος.

Λόγω περιορισμών, μικρές μονάδες μέχρι 150 κλίνες μπορούν να κτισθούν στα νησιά, τόνισε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ομογενείς που έχουν προχωρήσει σε διάφορες επενδυτικές κινήσεις όπως η αγορά ενός παλιού αρχοντικού από ομογενή εκ Σουηδίας.

Πάντως, υπάρχουν διαφορές από νησί σε νησί. Για να χτίσεις εκτός σχεδίου ξενοδοχείο στη Σαντορίνη, κάποιος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 15 στρέμματα.Ο ίδιος συμβουλεύει τους ενδιαφερομένους να πληροφορηθούν τους όρους δόμησης για ξενοδοχειακές μονάδες σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχια πριν κάνουν οτιδήποτε ενώ παραδέχθηκε πως οι διαδικασίες με την αρχαιολογία σε κάποια νησιά ίσως προκαλέσουν καθυστερήσεις.

Μανώλης Καραμολέγκος, Πρόεδρος ξενοδόχων Σαντορίνης

Πολλοί ομογενείς με καταγωγή από την Σαντορίνη επενδύουν στη Σαντορίνη τόνισε ο κ. Καραμολέγκος. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των τουριστών από Ασία, π.χ. Κινέζων, Ινδών, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 4-5 χρόνια και είναι ο λόγος που αρκετά ξενοδοχεία είναι ανοικτά όλο τον χρόνο καθώς οι Κινέζοι δεν επιζητούν τον ήλιο τόσο πολύ.

Πλέον, υπάρχουν 5 αεροπορικές πτήσεις ημερησίως από την Αθήνα τον χειμώνα ενώ οι αεροπορικές αφίξεις εμφανίζουν διψήφια αύξηση τα τελευταία 5 χρόνια, συμπλήρωσε.

Στην Σαντορίνη υπάρχουν 280 ξενοδοχεία και κάπου 70 χιλιάδες κλίνες συνολικά για τους τουρίστες.

Οσον αφορά τις τιμές, κάποιος μπορεί να βρεί δίκλινα δωμάτια από 40-50 ευρώ την ημέρα την ‘Ανοιξη και το Φθινόπωρο που ανεβαίνουν σε 70-80 με 500 ευρώ την μέρα το καλοκαίρι.

Επιπλέον, γίνεται μια προσπάθεια να αναδειχθούν τα τοπικά μοναδικά προϊόντα, δηλαδή τα κρασιά όπως το Ασύρτικο και το βινσάντο, η φάβα και το τοματίνι.

Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δίπλας Πέτρος, Κοντογιάννης Δημήτρης

Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα

Ηχολήπτης: Κώστας Παληός

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος