Μαζική αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων – Οι εναλλακτικές λύσεις (video)

«Πράσινο φως» για μαζική αναδιάρθρωση των κόκκινων στεγαστικών δανείων που αφορά χιλιάδες πολίτες οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή θέση, αλλά και ρύθμιση επιχειρηματικών δανείων, ανάβει ο αναθεωρημένος Κώδικας Δεοντολογίας, από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο αναθεωρημένος Κώδικας περιλαμβάνει πληθώρα εναλλακτικών προτάσεων για τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και προβλέπει κλιμακούμενες ενέργειες με βάση τις οποίες προχωρούν οι τράπεζες μόλις υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή μίας δόσης δανείου.

Συγκεκριμένα εάν η καθυστέρηση είναι έως δύο μήνες, γίνεται μία αναγνωριστική επικοινωνία με τον δανειολήπτη προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια. Εάν ο οφειλέτης είναι εκπρόθεσμος πάνω από 60 μέρες, τότε η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να τον ενημερώσει εγγράφως και να ξεκινήσει τη διαδικασία ρύθμισης της οφειλής.

Εφόσον ο δανειολήπτης αποδειχτεί συνεργάσιμος, τότε θα του ζητηθεί να συμπληρώσει και να υποβάλλει στην τράπεζα μία φόρμα με όλα τα προσωπικά του στοιχεία, τα οποία θα πρέπει, μάλιστα, να επικαιροποιεί κάθε φορά που υπάρχουν αλλαγές.

Μεταξύ άλλων, θα του ζητηθούν τα στοιχεία επικοινωνίας, το επάγγελμά του, τα ετήσια εισοδήματά του, η ηλικία του, η οικογενειακή του κατάσταση, τα οχήματα που κατέχει, τα ακίνητά του, οι καταθέσεις του και πιθανές πρόσθετες οφειλές στο Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις υπόλοιπες τράπεζες.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και τις ρεαλιστικές προσδοκίες για την μελλοντική οικονομική κατάσταση του κάθε δανειολήπτη, η τράπεζα θα συντάσσει μία πρόταση με όλες τις εναλλακτικές λύσεις που ταιριάζουν στην κάθε περίπτωση.

Η συγκεκριμένη διαδικασία ισχύει και για πολύ μικρές επιχειρήσεις με μέσο ετήσιο τζίρο την τελευταία τριετία έως ένα εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των προτεινόμενων ρυθμίσεων θα προβλέπεται η μείωση της δόσης, η καταβολή μόνο τόκων, η χορήγηση περιόδου χάριτος, η μείωση του επιτοκίου, η επιμήκυνση του δανείου, η διαγραφή ενός μέρους της οφειλής ώστε να εξυπηρετηθεί το υπόλοιπο ποσό, η αναδιοργάνωση της επιχείρησης ώστε να αποκτήσει βιώσιμη προοπτική και η ανταλλαγή ενός μέρους του δανείου με αντίστοιχο κομμάτι του μετοχικού κεφαλαίου.

Υπάρχει όμως και η διαδικασία οριστικής διευθέτησης μιας οφειλής σε περίπτωση που ο δανειολήπτης ανήκει στην κατηγορία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, είτε λόγω πολύ χαμηλών εισοδημάτων, είτε λόγω υψηλού ποσοστού αναπηρίας.

Σε τέτοιες περιπτώσεις οι λύσεις που εξετάζονται είναι η εθελοντική παράδοση ενυπόθηκου ακινήτου, με ταυτόχρονη ρύθμιση του υπολειπόμενου ποσού σε περίπτωση που η οφειλή είναι μεγαλύτερη από την αξία του περιουσιακού στοιχείου, η μεταβίβαση ακινήτου στην τράπεζα με επαναμίσθωσή του από τον οφειλέτη, η διαγραφή μέρους της οφειλής εάν συμφωνηθεί η καταβολή ενός εφάπαξ ποσού ή προκαθορισμένων δόσεων και η ολική διαγραφή της οφειλής εφόσον δεν υπάρχουν ρευστοποιήσιμα στοιχεία και δεν αναμένεται περαιτέρω ανάκτηση.

Υπενθυμίζεται ότι τα κόκκινα δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων έχουν ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει από τα πιστωτικά ιδρύματα να μειώσουν το ποσό κατά τουλάχιστον 40% μέχρι το 2019.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Σχετικές ειδήσεις:

Το αναθεωρημένο πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια – Ειδική διαχείριση για μικρές επιχειρήσεις-ευπαθείς ομάδες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος