Με τη σφραγίδα του Eurogroup το επικαιροποιημένο πρόγραμμα- Διεργασίες για το χρέος ως τις 21 Ιουνίου (video)

Το επικαιροποιημένο ελληνικό πρόγραμμα επικυρώθηκε από το Eurogroup χωρίς απρόοπτα και σε καλό κλίμα. Αυτή τη φορά ιδιαίτερα ενθαρρυντικό προς την ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή των τελευταίων προαπαιτούμενων του προγράμματος έως τα μέσα Ιουνίου, ώστε στις 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο να κλείσει και η 4η – και τελευταία – Αξιολόγηση, να πιστοποιηθεί η λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου, να οριστεί το πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας, να καθοριστεί το ύψος της τελευταίας δόσης και να ανακοινωθεί η στρατηγική ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. «Η συμφωνία πρέπει να γίνει δεκτή από τα κράτη μέλη και από τα “μάτια” των αγορών. Αυτό το πακέτο μέτρων θα κάνει το χρέος βιώσιμο και μόνον έτσι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα θα τραβήξει επενδύσεις, θα δημιουργήσει δουλειές και αυτός είναι στόχος μας», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, αμέσως μετά την ολόκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

“Δώσαμε εντολές σε όλους τους θεσμούς να επιλυθούν οι εκκρεμότητες και στην επόμενη συνάντηση, στις 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα, τέλος Αυγούστου θα βγει από το πρόγραμμα”, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. “Τo Εurogroup του Ιουνίου θα λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις που θα διασφαλίζουν την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα» είπε ο κ. Σεντένο προσθέτοντας: «Για την Ελλάδα, τα νέα είναι πολύ καλά», είπε ο Μ. Σεντένο, σημειώνοντας ότι όταν υπάρχει «αμοιβαία εμπιστοσύνη» φτάνουμε σε συμβιβασμό.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα για τη λήψη της απόφασης, ο Μ. Σεντένο είπε ότι «όλοι θέλουμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ », και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν οι συνομιλίες και η «σκληρή δουλειά» προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλιγκ χαιρέτισε και αυτός την τεχνική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές, τονίζοντας ότι αυτή ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη και τελευταία εκταμίευση, ενώ υπενθύμισε ότι εκκρεμεί και η εκταμίευση για ένα ακόμα δισ. ευρώ που συνδέεται με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και την καλή λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Όπως είπε, τα σχετικά στοιχεία αναμένεται να κατατεθούν στις αρχές του επόμενου μήνα, καθώς τα χρήματα αυτά είναι διαθέσιμα ως τα μέσα Ιουνίου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ESM εργάζεται για την τελική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και το πλαίσιο της μελλοντικής επιτήρησης και επισήμανε ότι «από την πλευρά της Ελλάδας το μόνο που χρειάζεται είναι η εφαρμογή» των συμφωνηθέντων.

‘Οπως επισημάνθηκε και από τον Μπρούνο Λεμέρ, κατά τη σημερινή συνάντηση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με  τους υπουργούς οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας και με εκπροσώπους των θεσμών,  “με την εφαρμογή των τελευταίων προαπαιτούμενων και την ολοκλήρωση της 4ης Αξιολόγησης πρέπει να προσδιοριστεί ένας ξεκάθαρος, ισχυρός και αξιόπιστος μηχανισμός για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους”.

Σύμφωνα, με πληροφορίες αγεφύρωτο παραμένει το ζήτημα της διάρκειας των επεκτάσεων αποπληρωμής των δανείων – αν θα είναι 5, 8 ή 10 χρόνια, και το ποιες προϋποθέσεις θα καθορίσουν αυτή τη χαλάρωση.

Μέχρι στιγμής είναι βέβαιη η συμμετοχή του ΔΝΤ στη μεταπρογραμματική εποπτεία, αλλά παραμένει αβέβαιη η χρηματοδοτική συμμετοχή του πριν από τη λήξη του προγράμματος.

Αρκετές χώρες της Ευρωζώνης – και κυρίως η Γερμανία – επιζητούν τη παρουσία του ΔΝΤ στη λήξη του προγράμματος για να δοθεί ένα ισχυρό θετικό σήμα στις αγορές ότι το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο και δεν συνιστά κίνδυνο αποσταθεροποίησης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η πλευρά των θεσμών είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την μέχρι στιγμής πρόοδο και από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα, ενώ όλες οι πλευρές εκπέμπουν το μήνυμα ότι στις 21 Ιουνίου θα έχουν όλα ολοκληρωθεί με τον αποδοτικότερο συμβιβασμό.

Το Eurogroup έγινε χωρίς εκπροσώπηση της Ιταλίας, ενώ όλοι ελπίζουν πως η Ρώμη δεν θα προκαλέσει μια κρίση – έστω εντυπώσεων – στην ΕΕ, την ώρα που η έξοδος της Ελλάδας από τα Μνημόνια και η παύση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για τη Γαλλία δημιουργούν εφαλτήριο αισιοδοξίας και για τις μεγάλες αποφάσεις που αφορούν στην προώθηση της Τραπεζικής Ένωσης, οι οποίες αναμένεται να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής, στις 28 Ιουνίου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1- Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος
Σχετική είδηση:Το Eurogroup χαιρετίζει την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας- Συνέχεια διαβουλεύσεων για χρέος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος