Η πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης από την Εθνική Τράπεζα στην Apollo Investment Holdco SARL συνιστά θετική εξέλιξη για την πιστοληπτική διαβάθμιση της τράπεζας αναφέρει η Moody’s σε σημερινή έκθεσή της.

Η πώληση του 67,23% της Αστήρ έναντι τιμήματος 299 εκ. ευρώ θα ενισχύσει τη ρευστότητα και τα βασικά κεφάλαια της Εθνικής Τράπεζας ενώ θα μειώσει περαιτέρω τις μη τραπεζικές δραστηριότητες του Ομίλου σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Οι αναλυτές της Moody’s αναφέρουν ότι η κίνηση είναι μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε με την DG Comp και το οποίο περιλαμβάνει την αποεπένδυση από αριθμό θυγατρικών, όπως η Finansbank που πωλήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το τίμημα από την πώληση θα κατευθυνθεί για τη μείωση της εξάρτησης από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA). Η Εθνική έπρεπε να αποπληρώσει περίπου 5 δισ. ευρώ στον ELA τον περασμένο Αύγουστο, ή περίπου 6% του συνολικού ενεργητικού της και είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με τις άλλες τράπεζες.

Η πώληση του 67,23% της Αστήρ θα ενισχύει επίσης τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) της Εθνικής, εξαιρουμένων των ενισχύσεων ύψους 2 δισ. ευρώ, στο 16,8% και είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.

Ομως, η Moody’s αναφέρει επίσης ότι η Εθνική Τράπεζα έχει μεγάλη έκθεση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) καθώς αντιστοιχούν στο 45,8% των χορηγήσεων με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου.

Μοιράσου το άρθρο: