Το άτυπο Eurogroup, αποδέσμευσε το 1 δισ. ευρώ, απο τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Η εκταμίευση θα γίνει ύστερα από τις σχετικές ψηφοφορίες σε κοινοβούλια της  ευρωζώνης. Αξιωματούχος εκτιμά ότι, εκτός απροόπτου, η εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ, με την ολοκλήρωση των διαδικασιών, θα γίνει αρχές Μαΐου. Ανοίγει τώρα ο δρόμος για τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες καθώς και για τη μερική αποπληρωμή του ελληνικού χρέους στο ΔΝΤ, ενώ στην αγορά ομολόγων σημειώθηκε νέα πτώση τιμών στα επίπεδα του 2005.

Η αποδέσμευση της δόσης του ενός περίπου δισ. ευρώ από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος ήταν το πρώτο θέμα συζήτησης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν την αποδέσμευση των κονδυλίων που αποτελούν επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, μετά από θετική εισήγηση του EWG που συνεδρίασε την Τετάρτη.

Η σημερινή απόφαση του Eurogroup εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον δρόμο για:

Την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το σύνολο των υποχρεώσεων φθάνει τα 9,5 δισ. ευρώ. Το σχετικό αίτημα αναμένεται να τεθεί επισήμως από τον κ. Τσακαλώτο στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη εβδομάδα (12-14 Απριλίου). Τα 970 εκατ. ευρώ από τη σημερινή δόση σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό, μαζί με μέρος των χρημάτων που αντλήθηκαν από τις αγορές το πρώτο δίμηνο του έτους με το 5ετές και το 10ετές ομόλογο.

Την τρίτη φετινή έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές έως τις αρχές Μαΐου, με στόχο να αντληθούν 2 δισ. ευρώ.

Την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s (πιθανότατα κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ- από Β) στις 26 Απριλίου.

Επιπλέον, η κυβέρνηση περιμένει εδώ και καιρό να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης, ώστε να καταθέσει στη Βουλή τη νέα ρύθμιση για την εξόφληση οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις.

Θετικό κλίμα στην αγορά ομολόγων διαμορφώνεται μετά και την έγκριση από το Eurogroup της δόσης του 1 δισ. ευρώ στην Ελληνική Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφθασε το 3,516% στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2005, ενώ το ιταλικό 10ετές κινείται σταθεροποιητικά στο 2,50% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 103 μονάδες βάσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη την καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έχει σημειωθεί μεγάλη βελτίωση σήμερα. Επίσης, το ελληνικό CDS έχει βελτιωθεί στις 362 μονάδες βάσης από 365 μονάδες βάσης που ήταν χθες ενώ εσχάτως είχε βρεθεί στις 334 μονάδες βάσης. Αντίστοιχα η απόδοση του 5ετούς τίτλου κυμαινόταν στο 2,45% απο 2,43% χθες.

Ικανοποίηση

Την έγκριση της δόσης ενός περίπου δισεκατομμυρίου (973 εκατ. ευρώ) από την ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης στο Βουκουρέστι.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η απόφαση λήφθηκε στη βάση της θετικής αξιολόγησης των θεσμών για την εκπλήρωση από την Ελλάδα των συμφωνημένων δεσμεύσεων, που αφορούν μεταξύ άλλων τον προϋπολογισμό για το 2019 και την ολοκλήρωση «σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Η εν λόγω νομοθεσία θα είναι προσωρινή και θα τερματιστεί στο τέλος του 2019», ανέφερε ο Μ. Σεντένο, παραπέμποντας σε σχετικές δεσμεύσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, ενώ σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα παρακολουθεί το δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό αντίκτυπο του μέτρου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, η έγκριση της δόσης είναι ένα «θετικό σημάδι» για τους επενδυτές ειδικά σε ό,τι αφορά στην «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων, κάτι που φάνηκε στις αγορές «ήδη από σήμερα».

Ως ένα «ακόμα βήμα» προκειμένου να γίνει το ελληνικό ζήτημα μια «ιστορία επιτυχίας» χαρακτήρισε από την πλευρά του τη σημερινή απόφαση ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, κάνοντας λόγο, επίσης, για «ισχυρό σήμα» προς τους επενδυτές και τις αγορές, καθώς αποδεικνύει ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι εταίροι της συνεχίζουν να την υποστηρίζουν.

«Η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό προκειμένου να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της» δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή κατέθεσε την επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας την Τετάρτη προκειμένου να προετοιμάσει τη σημερινή απόφαση. Σε ό,τι αφορά στο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, ανέφερε ότι έχει συγκεκριμένο σκοπό, να προστατεύσει τα ευάλωτα νοικοκυριά, χωρίς να υπονομεύσει τις προσπάθειες μείωσης των κόκκινων δανείων, ενώ τόνισε και αυτός την ανάγκη να είναι «προσωρινό».

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, που συμμετείχε επίσης στη συνέντευξη Τύπου του Eurogroup, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το τελικό νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Όπως είπε, στην αρχική πρόταση η ΕΚΤ είχε καταγράψει κάποιους κινδύνους που ενδεχομένως θα επηρέαζαν αρνητικά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ακόμα και το δικαστικό σύστημα. Ωστόσο, στην τελική νομοθεσία οι εν λόγω κίνδυνοι περιορίζονται σημαντικά και αναμένεται θετικός αντίκτυπος στη μείωση των «κόκκινων δανείων». Επίσης, ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της νομοθεσίας και θα δημοσιεύσει την πρώτη αξιολόγησή της στα μέσα του 2019.

Τέλος, από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, επανέλαβε ότι το ακριβές ποσό της εκταμίευσης ανέρχεται στα 973 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 644 εκατ. αφορούν την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα και τα υπόλοιπα την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση.

Υπενθύμισε επίσης ότι δεν πρόκειται για νέο δάνειο αλλά για «μεταφορά» κεφαλαίων, χωρίς προϋποθέσεις που συνδέονται μόνο με τη δέσμευση της Ελλάδας να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και που θα τη βοηθήσουν να αποπληρώσει τα δάνειά της.

Ο Κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε πως η εκταμίευση θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης και «όχι αργότερα από τις αρχές Μαΐου».

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει πρόωρα μέρος των δανείων της από το ΔΝΤ, είπε πως από πλευράς ESM «θα το υποστήριζε», ενώ τόνισε πως θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί με τους πιστωτές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις. Εξάλλου, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καθώς για το ένα τρίτο των δανείων του ΔΝΤ (3,5 δισ.) η Ελλάδα πληρώνει «πολύ ακριβό» επιτόκιο 5%, «πολύ υψηλότερο» από το κόστος δανεισμού της στις αγορές.

Οι κυβερνήσεις της χωρών-μελών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα, ανοίγοντας εν δυνάμει τον δρόμο για νέα έξοδο στις αγορές, καθώς η χώρα επιδιώκει να επιστρέψει στην οικονομική κανονικότητα μεταδίδει το Bloomberg.

Με θετικά σχόλια αναφέρονται τα γερμανικα Μέσα Ενημέρωσης.

«H E.E. ενέκρινε ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Επιτυχία για την ελληνική κυβέρνηση: Oι εταίροι του Eurogroup ενέκριναν την εκταμίευση περίπου ενός δισ. ευρώ», αναφέρει η Deutsche Welle.

Η Die Zeit γράφει «οι χώρες της ευρωζώνης προβαίνουν σε ελάφρυνση της Ελλάδας από χρέη. Η χώρα που απειλούνταν κάποτε από πτώχευση κερδίζει από την επιστροφή τόκων από ελληνικά ομόλογα και τις ελαφρύνσεις των επιτοκίων. Για πρώτη φορά μετά της λήξη του προγράμματος βοήθειας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν συγκεκριμένες ελαφρύνσεις του χρέους για την μεσογειακή χώρα».

Το Δημόσιο γερμανικό Ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF), σημειώνει «Ενεκρίθη η καταβολή ενός δισεκατομμυρίου στην Αθήνα. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν την καταβολή σχεδόν ενός δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Τέλος, η Handelsblatt αναφέρει: «Eλάφρυνση χρέους. Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης αποδεσμεύουν ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την Ελλάδα. Η Ελλάδα τήρησε τις μεταρρυθμιστικές της υποσχέσεις, αποφάνθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και έδωσαν πράσινο φως για την ελάφρυνση του χρέους κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ».

Αποστολή: Ραλλού Αλεξοπούλου

Σχετικές ειδήσεις:
Γ. Δραγασάκης: Επόμενος στόχος θα πρέπει να είναι η εξόφληση μέρους των δανείων προς ΔΝΤ (video)

Η αποδέσμευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ πρώτο θέμα στο σημερινό Eurogroup

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: