Επανέρχονται στις φετεινές φορολογικές δηλώσεις οι ξεχασμένοι κωδικοί των αποδείξεων για την κατοχύρωση του αφορολόγητου μισθωτων, συνταξιούχων και κατ΄επάγγελμα αγροτών.

Πρόκειται για τους κωδικούς 049 και 050 που θα είναι προσυμπληρωμένοι εφόσον οι δαπάνες εγιναν με πλαστικό χρήμα. Αλλά θα μπορούν να διορθώνονται αν έχουν γίνει συναλλαγές με επιχειρήσεις που δεν έχουν δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό στην Εφορία. Οι δυο κωδικοί υπάρχουν για τις περιπτώσεις ζευγαριών που και οι δυο δικαιούνται το αφορολόγητο. Το αφορολόγητο κυμαίνεται από 8636 έως 9545 ευρώ. Και για να χτιστεί χρειάζονται αποδείξεις ανάλογα με το ειδόημα. Για παράδειγμα για εισόδημα 10.000 απαιτούνται αποδείξεις 1000 ευρώ.

Από τις δαπάνες που «μετρούν» εξαιρούνται: ενοίκια, δόσεις δανείων, αγορές οχημάτων, κατοικιών, μετοχών, ομολόγων. Οι δαπάνες είναι ατομικές, ωστόσο στις περιπτωσεις των ζευγαριών αν ο ένας έχει λιγότερες αποδείξεις συμπληρώνει από τυχόν πλέονασμα του άλλου, αλλά ελλείψεις του ενός, στα ζευγαρια, καλύπτονται από τυχόν πλεόνασμα του άλλου κατά την εκκαθάριση.

Δεν είναι απαραίτητες οι αποδείξεις με πλαστικό χρήμα για φορολογούμενους άνω των 70 ετών, άτομα με αναπηρία πάνω από 80%, δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος και φορολογούμενους που διαμένουν σε περιοχές: έως 500 κατοίκων, νησιών έως 3100 κατοίκων.

Στο νέο Ε1 προστέθηκε και αλλος κωδικός για να δηλωθεί φιλοξενούμενος του φορολογούμενου που δεν είναι προστατευόμενο μέλος. Ετσι θα γίνονται ευκλότερα διασταυρώσεις σε περιπτώσεις χορήγησης βοηθημάτων.

Ρεπορτάζ: Νίκος Γρυλλάκης

Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: