Ο Στουρνάρας ζητά την σταδιακή μείωση των φόρων για ανάπτυξη (video)

Την αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής με σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων για να υπάρξει ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη πρότεινε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας κατα την ομιλία του στη 84η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της κεντρικής τράπεζας. Ζήτησε το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Το σοβαρότερο από τα εμπόδια που πρέπει να αρθεί σταδιακά είναι η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Η υπερκάλυψη του δημοσιονομικού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά το 2016 κατά κύριο λόγο προσδιορίστηκε από την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων και πολύ λιγότερο από τη συγκράτηση των δημόσιων δαπανών,” τόνισε.

Ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε ότι “το ακολουθούμενο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής λειτουργεί πλέον ανασταλτικά για την ανάπτυξη, συμβάλλει στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ιδιωτικού τομέα προς το Δημόσιο και ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία.

Ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ενθαρρύνει τις ξένες, άμεσες επενδύσεις με δεδομένο ότι οι επενδύσεις ανέρχονται στο 11% έναντι 24% του ΑΕΠ πριν την κρίση. Επίσης, επεσήμανε ότι “η χρονίως χαμηλή εγχώρια αποταμίευση δεν είναι από μόνη της αρκετή να χρηματοδοτήσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο επενδύσεων και συνεπώς να στηρίξει ταχεία ανάπτυξη, επείγει η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων για επενδύσεις σε συνεργασία με εγχώριες επιχειρήσεις.

Ο ίδιος τόνισε πως “η ενθάρρυνση της έρευνας, η διάχυση της τεχνολογίας και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αποτελούν το τρίπτυχο για να ενθαρρυνθεί μια πιο αποτελεσματική χρησιμοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου, η οποία θα εστιάζει στη δημιουργία αξίας μέσω της διασύνδεσης του απομονωμένου δημόσιου ερευνητικού συστήματος με τον παραγωγικό τομέα, συμβάλλοντας έτσι στην επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Η οικονομική πολιτική θα πρέπει επίσης να οδηγεί στη μείωση της ανισοκατανομής εισοδήματος και της καταπολέμησης της φτώχειας, ανέφερε.

Ο κίνδυνος σχετικής φτώχειας μειώθηκε για δεύτερο κατά σειρά έτος (για τα εισοδήματα του 2014), παραμένει ωστόσο ο έβδομος υψηλότερος στην ΕΕ-28 και σημαντικά επάνω από το μέσο όρο,” τόνισε ο διοικητής.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι από τις επιδόσεις του 2016 προκύπτει βάσιμα ότι η πρόβλεψη για ανάκαμψη το 2017 είναι ρεαλιστική, υπό την αυστηρή προϋπόθεση όμως ότι το πρόγραμμα προσαρμογής θα συνεχίσει να εφαρμόζεται χωρίς καθυστερήσεις, συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας.

Ωστόσο, για να περάσει η οικονομία από την ανάκαμψη σε ισχυρή διατηρήσιμη ανάπτυξη, απαιτούνται ενεργητικές μεσοπρόθεσμες πολιτικές με στόχο την εξάλειψη των εμποδίων που σήμερα ανακόπτουν την άνοδο και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας, πρόσθεσε.

Στα εμπόδια συγκατελέγονται η υπερφορολόγηση μιας φορολογικής βάσης με μειούμενη φοροδοτική ικανότητα, το ασταθές και ασαφές φορολογικό και γενικότερο νομικό πλαίσιο προστασίας των επενδυτών, oι γραφειοκρατικές και διοικητικές εμπλοκές, οι οποίες καθυστερούν την πραγματοποίηση επενδύσεων που έχουν ήδη εγκριθεί, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης και η χαμηλή δανειοδοτική ικανότητα του τραπεζικού συστήματος και τα υψηλά επιτόκια δανεισμού.

Στα εμπόδια θα πρέπει να προστεθούν επίσης οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και στις τραπεζικές συναλλαγές και, τέλος, οι στρεβλώσεις στις αγορές και ιδιαίτερα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από ατελέσφορες ρυθμιστικές παρεμβάσεις.

Ο κ. Στουρνάρας οριοθέτησε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης ως εξής:

Πρώτον, η άμεση θετική κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης.

Δεύτερον, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να αυξήσουν το πραγματικό ΑΕΠ κατά 13% περίπου την επόμενη δεκαετία σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Τρίτον, την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων για να απελευθερωθούν παραγωγικοί πόροι, που, εφόσον αναδιανεμηθούν προς τις πιο παραγωγικές επιχειρήσεις και κλάδους, θα οδηγήσουν σε αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος