Οι διαπιστώσεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία (video)

Παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ακόμα «υπερβολικές ανισορροπίες» διαπιστώνει η Κομισιόν στην έκθεση της για το β’ οικονομικό εξάμηνο. Την προώθηση των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχίσει η Ελλάδα, δηλώνουν Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου. 

Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση, στην οποία εμφανίζεται πρώτη φορά η Ελλάδα μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, τρεις χώρες αντιμετωπίζουν «υπερβολικές ανισορροπίες» (Ελλάδα, Κύπρος και Ιταλία) και δέκα χώρες αντιμετωπίζουν «ανισορροπίες» (Βουλγαρία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σουηδία).

Σύμφωνα με την έκθεση, τα προηγούμενα χρόνια σημειώθηκαν «σημαντικές βελτιώσεις» που αφορούν «την ανταγωνιστικότητα του κόστους, οι οποίες, όμως, πάγωσαν πρόσφατα λόγω της υποτονικής αύξησης της παραγωγικότητας».

Στην έκθεση σημειώνεται ότι «ενώ το ύψος του δημόσιου χρέους παραμένει υψηλό, κατέχεται κυρίως από τους επίσημους πιστωτές και οι ανάγκες χρηματοδότησης θα είναι σχετικά χαμηλές για τουλάχιστον μια δεκαετία» και υπογραμμίζεται πως «ο ρυθμός μείωσης του χρέους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνέχιση της επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία βιώσιμης προοπτικής ανάπτυξης».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι «υπερβολικές ανισορροπίες» της Ελλάδας «συνδέονται με το υψηλό δημόσιο χρέος, την αρνητική εξωτερική θέση, το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ένα πλαίσιο υψηλής, αν και μειούμενης, ανεργίας και χαμηλής προοπτικής ανάπτυξης».

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι «η Ελλάδα κατάφερε να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τον Αύγουστο του 2018, αφού προχώρησε σε σημαντικές βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια», ωστόσο, παρουσιάζεται και μια εξαιρετικά αρνητική διεθνή θέση στον τομέα των καθαρών επενδύσεων η οποία εξακολουθεί να επιδεινώνεται εν μέσω μέτριας αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που παραμένει αρνητικό».

Σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, σημειώνεται πως είναι «ευάλωτος λόγω ενός πολύ μεγάλου αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων και χαμηλής κερδοφορίας, παρεμποδίζοντας την πιστωτική επέκταση και την ανάκαμψη των επενδύσεων», ενώ προσθέτει πως «το ιδιωτικό χρέος μειώνεται και η ενεργός απομόχλευση συνεχίζεται».

Τι είπαν Ντομπρόφσκις και Μοσκοβισί 

Την άποψη ότι η Ελλάδα σημείωσε “σημαντική πρόοδο” στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου παρουσίασε τη χειμερινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανε πως ο “ρυθμός” υλοποποίησης σε ορισμένες περιπτώσεις είναι “αργός” και “οδήγησε σε καθυστερήσεις” σε βασικές μεταρρυθμίσεις.

Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει το “δύσκολο έργο” της εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα, προκειμένου να υπάρξει και πάλι η δυνατότητα χρηματοδότησης της οικονομίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Σε αυτό το κομμάτι, σημείωσε πως, ενώ έχει βελτιωθεί η “ρευστότητα”, χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες σε τομείς όπως το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, στο οποίο η μέχρι τώρα πρόταση προκαλεί “ανησυχία”.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να προστατέψει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά πρέπει να “επιλυθούν” κάποιες “λεπτομέρειες” έτσι ώστε να μην ευνοούνται “οι στρατηγικοί κακοπληρωτές”, και το πλαίσιο υπό συζήτηση να εξυπηρετεί τους στόχους του που είναι: ο προσωρινός χαρακτήρας, η στοχευμένη δράση και η λειτουργικότητα.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, σημείωσε πως με τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό εξάμηνο, η Ελλάδα έχει σημειώσει “σημαντικό βήμα προς την ομαλότητα” καθως είναι πλήρως ενταγμένη στην εν λόγω διαδικασία για “πρώτη φορά”. Όπως εξήγησε, οι υπερβολικές ανισορροπίες που παρατηρούνται, είναι αντίστοιχες με αυτές που αντιμετώπισαν άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία και δείχνουν το ύψος των προκλήσεων που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην υψηλή ανεργία και το υψηλό χρέος, λέγοντας πως αυτό “δεν πρέπει να μας εκπλήσσει”.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας επισήμανε ότι έχουν εκπληρωθεί οι “περισσότερες δεσμεύσεις” που είχε λάβει η Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων του προϋπολογισμού για το 2019 που προβλέπει την εκπλήρωση του στόχου για πλεόνασμα 3,5%, την ολοκλήρωση των μεγάλων διαγωνισμών στον τομέα του φυσικού αερίου, της περίθαλψης και του Διεθνούς Αεροδρομίου, των μεταρρυθμίσεων στις επενδύσεις και των αλλαγών στο δικαστικό σύστημα.

Ωστόσο, αναφέρθηκε σε δύο “βασικές εκκρεμότητες”, την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Τόνισε, καταλήγοντας, ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας να τις ολοκληρώσει πριν από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, ένα μήνυμα που θα μεταφέρει στις αρχές κατά την επίσκεψή του αύριο στην Αθήνα.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ -ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος